Новий політичний сезон: як Верховна рада справлятиметься з викликами

Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Дмитро Разумков зазначив, що перед Верховною радою стоїть три виклики: епідемія коронавірусу, місцеві вибори та економічна криза. У коментарі «Слово і діло» політичний аналітик Валентин Краснопьоров відзначив, що Верховна рада ухвалює рішення, які генеруються в Офісі президента через побоювання, що президент піде на розпуск парламенту.

«Єдине, що можна зробити це продовжити ті зміни, які почали запроваджувати щодо виведення економіки із тіні. Але моя думка така: ця Верховна рада не здатна генерувати ідеї тому, що вона не суб’єктна і в повній мірі залежить від Офісу президента, а там все вирішують одній й ті самі люди. Зеленський цього змінювати не хоче, а сама Рада, по суті, є безсуб’єктною. Є вірогідність, що це зміниться, але це залежить від тектонічних змін у самих політичних силах, зокрема у «Слузі народу». Чи можуть у партії сформуватися групи впливу», - сказав Краснопьоров.

Він додав, що Верховна рада залишається другорядним органом, тому вся відповідальність буде лежати на президентові Володимиру Зеленському.

«Чим більше груп впливу беруть участь у виробленні рішення, тим більше вони якісніші та раціональніші. А в нас це залежить від бачення однієї людини, яка нерідко помиляється», - пояснив він.

Експерт додав, що не виключає перевибори. «Народні депутати також і бояться щось пропонувати, бо Зеленський їх може легко розпустити», - додав він.

Нагадаємо, до річниці роботи парламенту дев'ятого скликання «Слово і діло» склало топ народних депутатів, які краще і гірше всіх виконують обіцянки у фракціях і групах.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО