Зміна виборчої адреси: як вплинуть на результати виборів голоси переселенців

Петро Олещукполітичний експерт

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. При цьому останні правки в законодавстві дозволяють змінювати виборчу адресу та голосувати за місцем фактичного проживання. Політолог Петро Олещук у коментарі «Слово і діло» зазначив, що на результати місцевих виборів суттєво вплинуть голоси переселенців і за них будуть боротися певні політичні сили, щоб покращити свій результат.

«Це, звичайно, суттєвий фактор на виборах, бо переселенці – достатньо велика категорія виборців, яка донедавна була мало охоплена електоральнім процесом, але очікується, що деякі політичні сили будуть серйозно змагатися за цей електорат. При тому, що переселенці, у принципі, розселені по території України нерівномірно. Переважно це східні області та неокуповані території Донбасу. Також багато в Києві. У принципі, фактор переселенців буде достатньо вагомим на найближчих виборах», – розповів Олещук.

Він додав, що відкритим залишається питання, які політичні сили будуть орієнтуватися на підтримку переселенців.

«Наскільки я бачу, на них будуть орієнтуватися представники «Опозиційної платформи – За життя». У них непогані показники в Києві й для них це непогана можливість розширити свою електоральну базу. Це буде серйозний фактор, який впливатиме на результати, бо місцеві вибори – це вибори, на яких вартість кожного голосу є вищою. На місцевих виборах кожна тисяча або навіть сотня голосів може суттєво вплинути на результати», – пояснив Петро Олещук.

Отже, за словами політолога, можливість голосувати за місцем фактичного проживання дозволить взяти участь у виборах і значній частині переселенців.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, кого та до яких органів влади українці обиратимуть на місцевих виборах-2020.

Також ми писали, як змінити виборчу адресу, куди звертатися та які документи подавати.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО