ВАКС закрив справу Омеляна і звільнив від відповідальності

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності за недостовірне декларування колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна і закрив справу.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами прокурора САП Валентина Мусіяки, таке рішення ВАКС ухвалив 18 серпня за результатом розгляду клопотання ексміністра інфраструктури у зв'язку зі спливом строку давності.

Також таку інформацію підтвердили у Вищому антикорупційному суді. «18 серпня колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання колишнього міністра інфраструктури України та звільнила останнього від кримінальної відповідальності за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, у зв'язку із закінченням строків давності», – поінформували в суді.

ВАКС зазначає, що строки давності за першим епізодом пред'явленого обвинувачення Омеляну спливли 5 листопада 2019 року, а за другим – 30 березня 2020 року.

Раніше «Слово і діло» опублікувало інфографіку про закриття справ ВАКС через закінчення строків давності в справах НАБУ і САП.

Як відомо, НАБУ і САП обвинувачували Омеляна у внесенні недостовірних відомостей до електронних декларацій. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3 млн грн, у 2016 – понад 8 млн грн. У декларації за обидва роки Омелян умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

Нагадаємо, САП направила в суд справу Омеляна. Водночас суд закрив цю справу в частині про незаконне збагачення. Нещодавно прокурор САП оголосив обвинувальний акт у справі Омеляна.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО