Фірми-фігуранти справи про збитки «Укрнафти» відшкодували ще 250 млн грн

Фірми-фігуранти розслідування Національного антикорупційного бюро про збитки ПАТ «Укрнафта» повернули компанії понад 250 млн грн боргу.

Про це повідомляє пресслужба напівдержавної нафтовидобувної компанії.

«Протягом травня-липня 2020 року «Укрнафта» отримала понад 250 млн грн у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену у 2015 році нафту. Починаючи з грудня 2019 року, загальна сума погашеної заборгованості становила майже 1 млрд грн», – інформують в «Укрнафті».

Там нагадують, що повернення боргу відбувається в межах плану реструктуризації дебіторської заборгованості за мировими угодами «Укрнафти» з ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас». Мирові угоди затверджені судами, що підтверджує їх відповідність чинному законодавству.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що детективи склали проєкти підозр у справі «Укрнафти» і скерували їх до САП. Як він стверджував, у цій справі встановлено збитки на понад 10 млрд грн. Пізніше, САП повернула ці проєкти на доопрацювання.

Як відомо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на постачання нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». У результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її постачання не було сплачено й відтерміновано на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому постачання нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, у липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн. Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за постачання в сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта» рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу» договори постачання нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ звернулося до суду для визнання таких угод недійсними, оскільки вони були укладені в порушення законодавства. Апеляційний суд позов задовольнив частково і визнав недійсними 60 із 71 договору, укладеного між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд грн. Верховний суд залишив це рішення без змін.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО