НАБУ підготувало проєкти підозр у справі «Укрнафти» – Ситник

Читать на русском
Керівник Національного бюро розповів про встановлення експертизою величезних збитків у справі найбільшої нафтовидобувної компанії України.
Артем Ситникфото: «Слово і Діло»

Детективи Національного антикорупційного бюро склали проєкти підозр у кримінальному провадженні ПАТ «Укрнафта» про нанесення понад 10 млрд грн збитків і скерували їх до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це в інтерв'ю «Радіо НВ» сказав керівник НАБУ Артем Ситник.

«У нас є справа «Укрнафти». Це підприємство, з яким були пов'язані певні дуже гарячі події. Встановлені збитки у цій справі, є відповідна експертиза. Збитки понад 10 млрд грн. Підготовлені проекти підозри, які зараз перебувають в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі», – заявив директор Бюро.

Водночас Ситник не повідомив, яке рішення ухвалили прокурори САП щодо вказаних проєктів підозр.

Як відомо, у НАБУ встановили, що між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» було укладено 71 договір на поставку нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн із порушенням статуту товариства та закону «Про акціонерні товариства». В результаті проведеного «Укрнафтою» аукціону з продажу сирої нафти в 2015 році одним із переможців було визнане ТОВ «Котлас». З компанією був укладений договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн, проте її поставка не була сплачена й відстрочена на основі відповідного листа від службових осіб «Котласу». За версією слідства, в подальшому поставку нафти так і не сплатили, заволодівши нею й розпорядившись на власний розсуд.

Пізніше, в липні 2015 року, між «Укрнафтою» та «Котласом» були укладені нові договори, але вже на поставку приватною компанією «Укрнафті» нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн. Попри відсутність сплати з боку «Котласу» за поставку сирої нафти, «Укрнафта» перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу. Згідно зі статутом ПАТ «Укрнафта», рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства. Однак, за попередньою змовою між чиновниками «Укрнафти» та «Котласу», договори поставки нафтопродуктів били розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ звернулося до суду для визнання таких угод недійсними, оскільки вони були укладені в порушення законодавства. Апеляційний суд позов задовольнив частково і визнав недійсними 60 із 71 договору, укладеного між «Укрнафтою» та фірмою «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд грн. Верховний суд залишив це рішення без змін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: