Компроміси Кравчука: чи реально досягти миру на Донбасі

Олег Ліснийполітолог

Досягти повного припинення вогню на Донбасі можна за допомогою чотирьох шляхів: через переговори, дискусії, компроміси та поступки у відповідь. Так вважає голова української делегації на переговорах у Мінську Леонід Кравчук. Політолог Олег Лісний у коментарі «Слово і діло» зауважив, що попри заяви новопризначеного голови української делегації в ТКГ, реальні рішення будуть ухвалені на рівні президентів.

«У пана Кравчука від початку спостерігалася риторика про компроміси, з моменту призначення, але межу компромісу визначають громадянське суспільство і голова держави. І президент чітко усвідомлює ці «червоні» лінії. Це показала й нормандська зустріч. Тому будь-яка війна, якщо вона завершується в дипломатичний спосіб, то зрозуміло, що були компроміси. Якщо сторони націлені на завершення конфлікту, то стовідсотково одна сторона перемогти, а інша – програти, – не можуть. Мабуть, перший президент про це говорить, коли каже, що є місце для компромісу», – сказав Лісний.

Експерт зауважив, що попри готовність української сторони йти на поступки, урегулювання конфлікту може відбутися при активних діях та відповідних кроках Росії.

«Ми повинні розуміти, що ТКГ – це потрібний майданчик, але все будуть вирішувати й глави «нормандської четвірки». Ми розуміємо риторику Кравчука, але останнє слово – за президентами. Тому треба більше слідкувати за заявами президента, але без бажання Путіна миру на Донбасі не буде. А Путін, як ми знаємо, компроміси не дуже полюбляє. Тому я сподіваюсь на те, що «нормандській четвірці» вдасться на це вплинути», – сказав він.

Лісний уточнив, що Леонід Кравчук має на увазі компроміси з боку обох сторін конфлікту.

«Компроміси в його розумінні – це дипломатичний крок, щоб налагодити сприятливу атмосферу для переговорів, але він нічого не вирішує», – підсумував Олег Лісний.

Раніше Кравчук пояснив включення Фокіна до ТКГ щодо Донбасу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО