Хабар Холодницькому: ВАКС зобов'язав повернути вилучений телефон

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро повернути мобільний телефон, який був вилучений в ході обшуку у справі про дачу хабара керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому.

Таке рішення 16 липня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

1 липня детективи НАБУ провели обшук на підставі ухвали, якою надано дозвіл на вилучення речей і документів, що містять відомості комунікації між фігурантами справи, а також між ними і третіми особами. Під час обшуку детективи вилучили мобільний телефон iPhone 7 третьої особи.

Тому представник власника телефону подав скаргу на неповернення тимчасового майна. Він вказував у документі, що особа, у якої вилучений телефон, до кримінального провадження відношення не має, а клопотання про арешт вилученого телефону не подавалося.

Вивчивши скаргу, суддя її задовольнила і зобов'язала НАБУ повернути iPhone 7 власнику.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабара керівнику САП Назару Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 6 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів за те, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру колишньому міністру екології Миколи Злочевського. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Пізніше НАБУ і САП заочно повідомили про підозру Злочевському в організації цього правопорушення.

Спочатку ВАКС взяв під варту колишнього менеджера Burisma Group Андрія Кічу з альтернативою 40 млн грн застави, які за нього внесли. Також суд заарештував першого заступника начальника київської податкової Миколу Ільяшенка із заставою в 84 млн грн. Крім того, ВАКС відправив до СІЗО Мазурову, встановивши їй альтернативою аж 120 млн грн застави. Нещодавно за неї теж внесли заставу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО