Новий навчальний рік: як може змінитися модель навчання

Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

В Україні планують почати класичний освітній процес у школах з 1 вересня. Онлайн-навчання допускається тільки за умови погіршення ситуації з коронавірусом. У коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба зазначив, що в умовах епідемії школи повинні забезпечити комбіновану модель навчання.

«Українські школи ще не готові до повноцінного впровадження дистанційного навчання, це показує досвід карантину в березні, квітні й травні цього року, але систему треба до цього готувати. Причому школи й суспільство до цього готові. Існує велика ймовірність запровадження сезонних карантинів. Навчальний рік, найімовірніше, буде комбінованим», – сказав Скиба.

Аналітик додав, що за час підготовки до навчального року школи повинні приділити увагу створенню електронних платформ та стимулювати вчителів, щоб вони також оволоділи необхідною підготовкою для забезпечення навчального процесу в таких умовах.

«Крім того, навчальний рік повинен бути більш гнучким: без такого частого контролю знань. Це потребує зміни програм», – наголосив він.

Водночас експерт застеріг, що дистанційне навчання не замінить повноцінно класичного навчання, навіть у тому стані, в якому воно існує в Україні.

«В Україні класичне навчання було і до карантину геть не оптимальним. Концепція нової української школи й була запроваджена, щоб зробити це навчання більш дієвим, але цей процес триває дуже повільно, шляхом заміни державних стандартів, а потім програм і переоснащенням державного простору. Поки що якісь помітні кроки були створені тільки для початкової школи. Нажаль, ті, хто в середній та старшій школі, цього не відчули. Там якість навчання не була високою і до карантину. З іншого боку, до дистанційного навчання Україна теж не готова: ні технологічно, ні з точки зору компетенцій. Тому потрібно обирати якусь модель посередині. Повністю дистанційна освіта без живого контакту з педагогами теж не є дієвою», – резюмував експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба.

Нагадаємо, через карантин навчальний рік в українських школах і вишах завершився в режимі онлайн. Пробне ЗНО також проходило дистанційно.

Раніше в МОН повідомляли, що в Кабміні ще не ухвалили рішення щодо навчання школярів з вересня.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО