Переговори в Берліні: як зміниться політика ЄС щодо агресії РФ проти України

Віталій Куликполітичний експерт

У Берліні у вівторок, 2 червня, відбувся офіційний візит української делегації на чолі з головою МЗС Дмитром Кулебою та керівником ОПУ Андрієм Єрмаком. Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі «Слово і діло» відзначив, що зустріч із німецькими колегами допоможе скоординувати роботу в переговорних форматах щодо війни з Росією, проте кардинально не змінить політичну лінію на міжнародній арені.

«Німеччина залишається основним провайдером серед європейських політиків у питаннях Донбасу, оскільки вона зараз формує європейську політику. Вочевидь, країна буде залишатися основним гравцем, тому й робиться ставка на Німеччину, а не на Францію. Франція на відміну від Німеччини не є проактивним гравцем, але очікувати, що Німеччина якось змінить позицію – буде проводити консультації з Росією чи вимовиться від ідей послаблення санкцій, які там є – малоймовірно. Лінія поведінки визначена й змінити її такими візитами навряд чи вдасться», – сказав Кулик.

Експерт пояснив, що візит української делегації до Берліна допоможе скоординувати роботу делегацій у рамках інших форматів.

«Перед цим був візит Дмитра Козака (віцепрем'єр РФ – ред.) до Німеччини й зустріч із помічником Меркель щодо Мінського процесу, у тому числі. Перед поїздкою української делегації ми чули достатньо різновекторні заяви від Резнікова, Єрмака й Кулеби. Це в основному переговори про інтенсифікацію, не йдеться про зміну формату», – підкреслив Кулик.

Зокрема, він наголосив, що велику роль у цьому грає сприйняття України з боку США в контексті так званих «плівок Байдена», і це свідчить про те, що Вашингтон не братиме наразі участі в трансформаціях переговорного формату.

«Що стосується Німеччини, сумнівно, що нас чекає перегляд чинних форматів: як Нормандського, так і Мінського, – тому все відбуватиметься обережно», – підсумував директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Раніше у Берліні відбулися консультації щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час яких було досягнуто угоди про взаємні подальші дії.

Також повідомлялося, що Україна має намір ініціювати переговори щодо повернення Криму, однак це буде робитися не в рамках Мінських переговорів.

Відмітимо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак і голова МЗС Дмитро Кулеба мають намір найближчим часом здійснити візит до Парижа для обговорення питань врегулювання ситуації на Донбасі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО