Візит Козака до Берліна: про що могли говорити без України

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У Берліні в середу, 13 травня, відбулися консультації щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час яких було досягнуто угоди про взаємні подальші дії. Зустріч відбулася за участі російського представника – заступника керівника адміністрації президента РФ Дмитра Козака, проте без України. Водночас у МЗС повідомили, що українська сторона знала про консультації. Політолог Олег Саакян у коментарі «Слово і діло» підкреслив, що влада повинна публічно пояснювати свої дії, щоб не створювати напруження в суспільстві навколо урегулювання конфлікту з Росією.

«Без участі України це викликає напруження і може нести в собі загрозу. Водночас ми не знаємо всієї ситуації. Ми не знаємо, наскільки інші сторони Нормандського формату –Франція та Україна – були обізнані щодо цього. Ми можемо тільки припустити, що цьому передували певні консультації й розмова німецької сторони з Дмитром Козаком відбувалася, напевно, узгоджено. Інакше, це спричинило би дивну реакцію з боку України та з боку Франції. Можемо припустити, що це були узгоджені дії. Однак це був безпрецедентний рівень зустрічі. Вона відбулася під час карантину, під час санкційного режиму. Але Козак полетів до Німеччини, щось обговорив і повернувся. Що так само свідчить, що для Росії ситуація буда не дуже комфортною і багато в чому вимушеною. Бо інакше Росія домагалася б більш символічного ставлення, а не викликання «на килим» Козака. Зокрема, ми не бачимо жодних конкретних заяв від самого Козака і не бачимо прокачування чітких меседжів у російських медіа», – прокоментував Саакян.

Козак замість Суркова: чого чекати УкраїніПрессекретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак буде займатися питаннями інтеграції та українською проблематикою.

На його думку, ці фактори можуть свідчити про те, що ситуація була неочікуваною. При цьому навколо цієї зустрічі залишається велика кількість питань, на які українській владі доведеться відповісти.

«Інакше ця ситуація може стати серйозною медіазрадою всередині українського простору», – підкреслив Саакян.

Він зауважив, що причиною зустрічі Козака із німецькими представниками може бути пов’язане із саботуванням Росією будь-яких просувань у Мінському процесі.

«Які б кроки не робила Україна, Росія на жоден з них не відреагувала симетрично. Другий момент можливий – це питання безпеки та виборів. Третій момент може стосуватися «Північного потоку-2» в рамках двосторонніх відносин. Це питання може виникати, якщо не в пакеті, то в різних модальностях, щодо російсько-української війни», – підсумував політолог Олег Саакян.

Нагадаємо, у МЗС відзначили, що Київ був обізнаний про переговори щодо Донбасу, які відбулися напередодні в Берліні.

Нагадаємо, Україна в ООН закликала РФ припинити вогонь на Донбасі.

Також президент Зеленський запевнив, що до кінця каденції вдасться завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: