Церемонія в Берліні: чи потрібно було Україні відмовлятися від участі через РФ

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Посол України в Німеччині Андрій Мельник відмовився брати участь у церемонії завершення Другої світової війни в Берліні 2 травня спільно з представниками РФ. «Навіть у найжахливішому сні я не міг би собі уявити покладання вінків поруч із представником країни, яка понад шість років веде цинічну й криваву війну на сході України. На сьогоднішній день 14 тисяч українців були вбиті під час російської агресії, що триває», – заявив Мельник в інтерв'ю газеті Tagesspiegel. Політолог-міжнародник Володимир Воля зауважив, що Україні як державі не варто було відмовлятися від участі в церемонії.

«Може, Україні з карти зникнути, тому що поруч Росія? Це той випадок, коли варто було боротися за місце України у світовій історії», – констатував експерт.

Володимир Воля підкреслив, що цього разу, навпаки, було б доцільно брати участь в церемонії. Ба більше, потрібно було наполягти на тому, щоб український прапор був серед прапорів держав-переможців.

Глави МЗС зустрічаються на самітах ОБСЄ, контактують у рамках Нормандського формату, а дипломати присутні на засіданнях РБ ООН. Однак це не означає, що вони там збираються, щоб примиритися або узаконити анексію Криму, або здати Донбас Росії, підкреслив експерт.

«Витівка посла – це як піти з Нормандського саміту, з саміту ОБСЄ, з СБ ООН, тому що там є представники РФ», – наголосив Володимир Воля.

Також експерт зауважив, що трохи по-дитячому виглядала пропозиція посла України в Німеччині укласти з ексканцлером ФРН Герхардом Шредером парі про те, що окупований Крим повернеться до складу України.

«Однозначно, що Шредер висловився за неприпустимі для України речі. Україна повинна на це відреагувати офіційно щонайменше нотою. Однак не солідно і по-людськи неадекватно пропонувати 76-річному Шредеру парі, що ще до смерті Крим повернеться до України», – зазначив Володимир Воля.

Нагадаємо, в інтерв'ю Tagesspiegel Шредер запропонував зняти санкції з Росії, запроваджені у відповідь на незаконну анексію Криму і збройну агресію на сході України, через їхню нібито неефективності.

Чи зможе Україна повернути собі Крим – читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: