ВАКС закрив справу про недекларування полтавським ексдепутатом

Вищий антикорупційний суд закрив ще одне кримінальне провадження у зв'язку зі спливом строків давності, а саме за обвинуваченням колишнього депутата Полтавської обласної ради Юрія Лебедина в недостовірному декларуванні.

Таке рішення 6 травня ухвалив ВАКС за результатами розгляду клопотання самого обвинуваченого, повідомляє «Слово і діло».

«Звільнити Юрія Лебедина від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 366-1 ККУ, на підставі ст. 49 КК України у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Кримінальне провадження за обвинуваченням Лебедина у вчиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, закрити», – йдеться в рішенні суду.

Також ВАКС повернув ексдепутату 38 420 грн внесеної застави.

Як відомо, САП обвинувачувала Лебедина у брехні в електронній декларації за 2016 рік, яку він подав у 2017 році. Водночас строк давності на притягнення до відповідальності за ст. 366-1 ККУ складає всього три роки, оскільки цей злочин невеликої тяжкості, і він сплив у квітні 2020 року.

За версією слідства, Лебедин не відобразив в е-декларації 14,05 млн грн, які він зберігав на банківських рахунках, а також не вказав позичених понад 126 млн грн. Крім того, політик не вказав корпоративні права в 14 фірмах (ТОВ «НС Богданівська», ТОВ «НС Крутобалчанская», ТОВ «НС Богданівська-Агро», ТОВ «НС Драбінівская», ТОВ «Востокстройгаз», ТОВ «Елеватор «Чиста криниця» , ПП «Санжари-Агросвіт Плюс», ТОВ «Сократ», ТОВ «Промінь», ТОВ «Промбудконсалтінг», ТОВ «Українська вовняна компанія», Харківський електроапаратний завод, ТОВ «Українсько-російське спільне підприємство «Студбуд»і ТОВ «Спецкран»).

Ще Лебедин «забув» про 20 компаній, де він був кінцевим бенефіціаром, а саме: «НС Богданівська», «НС Крутобалчанская», «НС Богданівська-Агро», «НС Драбінівская», «Востокстройгаз», «Елеватор «Чиста криниця», ПП «Санжари-Агросвіт Плюс», «Сократ», «Промінь», «Спецкран», Новосанжарський комбікормовий завод, «Агропрод-Сервіс», «Фармко», «НС Фармко», «Селещинський елеватор», приватна агрофірма «Колос», ТОВ «Агро-Фарм» і дочірнє підприємство «Допомога».

Нагадаємо, суд визначив заставу ексдепутату Лебедину. Пізніше його справу передали до Вищого антикорупційного суду.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО