Боротьба з коронавірусом: що ще має зробити влада для захисту населення

Олександр Мусієнкополітичний експерт

Карантин в Україні через коронавірус посилюється. Призупинені авіасполучення, залізничні та автобусні перевезення, закрито метрополітен, ресторани та заклади громадського харчування переходять на роботу в режимі доставки. У Чернівецькій та Житомирській областях запроваджено режим надзвичайного стану. При цьому в Україні й далі фіксуються нові випадки зараження COVID-19. «Слово і Діло» поцікавилося в експертів, що ще має зробити влада, щоб протидіяти коронавірусу.

У коментарі порталу політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко до способів захисту від коронавірусної інфекції відніс наступні:

  • Запровадження режиму надзвичайного стану в усій країні.

  • Верховна рада України в режимі позачергових засідань має розглядати лише ті закопроекти, що стосуються забезпечення медичних потреб, санітарно-епідеміологічних заходів.

Експерт переконаний, що чергові засідання парламенту не повинні відбуватися. На його думку, це допоможе зняти суспільну напругу з приводу того, що під час карантинних заходів можуть ухвалити закони, які спричинять протести з боку великої частини суспільства.

  • Установити, що потреби Держрезерву в частині забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення є першочерговими для фінансування з державного бюджету. Для цього слід зняти кошти з фінансування інших державних програм, пов‘язаних із національними проєктами щодо будівництва інфраструктури.

  • Необхідно внести зміни до державного бюджету в частині збільшення видатків на охорону здоров‘я, зокрема передбачити підвищення заробітних плат для лікарів.

  • Заборонити експорт з України матеріалів, які можуть використовуватись для виробництва масок, антисептиків, спиртових розчинів тощо. Окрім того, слід посилити кримінальну відповідальність за такі правопорушення.

  • Окрім перепрофілювання інфекційних лікарень, вжити заходів для перепрофілювання насамперед державних підприємств під потреби медицини та боротьби з поширенням вірусних інфекцій.

  • Встановити, що проходження митних процедур для медикаментів, препаратів, що ввозяться до України під державне замовлення, має становити щонайбільше 8-10 годин.

  • Передбачити кошти в бюджеті для будівництва в Україні щонайменше двох лабораторій за сучасними зразками для проведення досліджень у сфері біобезпеки.

  • Відновити систему державних санітарно-епідеміологічних станцій, екологічних інспекцій, управлінь у справах захисту прав споживачів, служб фітосанітарного контролю тощо.

  • Розглянути можливість відновлення і перепідготовки, як окремого роду військ, війська цивільного захисту населення (в разі хімічних, біологічних, вірусних загроз).

  • Підрозділи Національної гвардії, ДСНС, ЗСУ варто залучити до заходів із протидії поширення вірусу.

  • Усі заклади громадського харчування, торговельно-розважальні центри, театри, кінотеатри, концертні зали, нічні клуби тощо мають припинити свою роботу до закінчення обмежувальних заходів. Винятки: аптеки, продуктові магазини, автозаправні станції.

  • На період дії обмежувальних заходів мають працювати лише державні установи, що відповідають за життєзабезпечення всіх важливих сфер держави та житлово-комунального господарства. Олександр Мусієнко зазначив, що решта компаній, фірм, незалежно від форм власності, мають перейти максимально на дистанційний тип роботи.

На його думку, також на час обмежувальних заходів підприємці мають бути звільнені від сплати ЄСВ, інших податкових платежів, а за працівниками слід зберегти середній заробіток.

  • Варто розглянути можливість знижки до 75% або взагалі скасування оплати житлово-комунальних послуг на період обмежувальних заходів.

  • На період обмежувальних заходів слід запровадити додатковий контроль та штрафні санкції для компаній та підприємців, які намагаються наживатись на епідемії, встановлюючи захмарні ціни на маски та інші медичні препарати, засоби, необхідні з протидією поширення інфекції.

  • Необхідно заборонити виїзди за межі України на час обмежувальних заходів, в‘їзди також. Переміщення між обласними центрами, для громадян лише з поважних причин.

  • Обмеження щодо руху вантажів не потрібні.

  • Магазини, аптеки, транспорт мають бути обладнанні дезінфекторами, у транспорті повинна проводитися обробка та дезінфекція, водії повинні бути в масках та рукавичках.

  • Слід запровадити обмежувальні заходи для громадян: виходи з дому дозволяються для походу до аптеки, магазина або на роботу для працівників державних установ, служб, працівників правоохоронних органів, медиків тощо.

  • Місця скупчення людей – транспорт – слід обробляти спеціальними розчинами щонайменше двічі на добу. Під‘їзди будинків, сходи, ліфти – щонайменше тричі на тиждень, вологе прибирання – щоденне. Де не встигають ЖЕД, мешканцям слід об‘єднатись, зібравши кошти для купівлі розчинів, якщо не вистачає.

Політолог не виключив, що дані кроки можуть спричинити невдоволення та опір. Однак держава має захистити своїх людей.

«Головна мета нації – вижити і запобігти поширенню інфекції. Вже доведено, що превентивні й вчасні заходи є дієвими інструментами в протидії поширенню вірусу», – резюмував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО