На хвилі змін: чи можуть звільнити спікера ВР та чого чекати від парламенту

Віктор Небоженкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

За інформацією ЗМІ, спікер Верховної ради Дмитро Разумков мав неприємну розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої президент порадив главі ВР звільнятися, якщо йому щось не подобається. Разумков на всі закиди на свою адресу нібито відповів: щось не подобається в роботі Ради - поставте на голосування пропозицію зняти мене з посади. Директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко припустив, що в оточенні президента є люди, які хотіли б посварити двох молодих політиків. У свою чергу, політичний аналітик Валентин Краснопьоров не виключив розбіжностей з ОПУ, але вважає малоймовірною відставку Разумкова.

Директор служби «Український барометр» наголосив, що Зеленський і Разумков – обидва молоді політики, які потрапили у важку ситуацію.

«Навряд чи між ними можуть бути серйозні сварки. Швидше, це бажання старших товаришів, які оточують ОПУ», - прокоментував Небоженко.

На думку політолога, з Офісом президента у ВР не може бути якоїсь особливої комунікації, адже це свого роду підводний човен, який пливе в своєму напрямку.

На його погляд, парламенту як такого в Україні ще немає, тому складно судити, що хорошого або поганого було зроблено.

«Це навіть не «Титанік», а швидше маленький пліт. ВР - ще не парламент і справжніх парламентаріїв поки немає. Наявність посвідчення народного депутата не робить їх нардепами. Це просто група людей, яка поки ніяк не може знайти призначення своєї діяльності. ВР дуже сира і з хаотичними голосуваннями. Можливо з весною ситуація зміниться», - прокоментував Директор служби «Український барометр».

Політолог переконаний, що в такій ситуації змінювати Разумкова ніхто не ризикне.

Прем'єр-міністра - так, тому що він дуже байдужий до своєї роботи і виконує тільки презентаційну роль.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров звернув увагу, що чим більше втрачає в рейтингу президент, тим активніше буде вести себе парламент, а отже конфлікти з ОПУ можливі. Наприклад, вже зараз парламент не готовий голосувати за призначення Тігіпка, якби таке рішення прийняли.

Далі в міру руйнування монополії ситуація буде більш складною, оскільки парламент стане більш самостійним, живим, припустив експерт.

«Парламент має право на частину своєї влади і не повинен весь час «танцювати під музику Зеленського». Так, вони пройшли на рейтингу Зеленського, але не бути ж тепер рабами. До того ж, варто врахувати, що депутати поважають Разумкова, він має на них вплив і багато депутатів на нього орієнтуються. Тому його відставка виключена. Вони виступають однією командою», - вважає аналітик.

Валентин Краснопьоров не виключив, що можливо в подальшому президенту доведеться піти на перевибори парламенту, що непогано, оскільки зміцнює демократію в країні.

Як спікери Ради виконували обіцянки після призначення на пост - за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни в регламент Верховної ради пропонують внести «слуги народу».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО