У «Нафтогазі» назвали спосіб знизити ціну російського газу

Виконавчий директор групи «Нафтогаз України» Юрій Вітренко підтвердив слова голови «Газпрому», що ціна на імпортний газ для України може бути нижчою на 20%, але озвучив низку умов.

«Підтверджую, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижче. І для цього навіть не обов'язково укладати контракт між «Газпромом» і «Нафтогазом», або іншою українською компанією. Для цього необхідно, щоб «Газпром» відповідно до європейських правил не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку», - написав Вітренко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Вітренко вважає, що для зменшення ціни на імпортний газ необхідно, щоб «Газпром» не відмовляв європейським компаніям в перенесенні точки передачі газу на українсько-російський кордон. На його думку, також для зниження ціни необхідно, щоб «Газпром» пропонував своп-контракти іншим газовидобувним компаніям в РФ, забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ.

Крім цього, Вітренко заявив, що ціну на імпортний газ можна знизити, якщо «Газпром» перестане «блокувати експорт газу з Середньої Азії в Україну і в Європейський союз».

Раніше глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України при прямих поставках може бути на 20% нижчою за нинішню.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО