У Стокгольмі стартують нові слухання у справі «Нафтогазу» та «Газпрому»

Читать на русском
Сьогодні в Швеції почнеться розгляд апеляції Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо справи Нафтогазу.

Сьогодні в Швеції почнеться розгляд апеляції «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо справи «Нафтогазу».

Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у Facebook.

«Скоро починаємо слухання. Сьогодні виступає «Газпром» зі вступним словом, яке займає цілий день», - повідомив Вітренко.

Для того, щоб пояснити, чому судові процеси проти «Газпрому» займають так багато часу, він навів одну цифру.

«50 000 - приблизно стільки сторінок різних документів було подано сторонами в арбітражних процесах за контрактом на постачання і транзит газу. Більшість із цих документів склали подання сторін, висновки експертів, показання свідків. Тобто ці документи сторони повинні були написати і узгодити, не кажучи вже про те, що всі ці документи потрібно було уважно прочитати», - зазначив менеджер з Групи «Нафтогаз».

Нагадаємо, що в грудні 2017 року «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за контрактом на постачання газу практично за всіма суперечками. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Потім, 28 лютого 2018 року, «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсацію за недопостачання «Газпромом» обсягів газу для транзиту. Суд зобов’язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в розмірі 4,6 млрд дол. за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу». «Нафтогаз» намагається стягнути борг із «Газпрому» в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів компанії в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: