«Нафтогаз» вимагає від «Газпрому» розблокувати отримання газу

Читать на русском
Нафтогаз вимагає від російського монополіста Газпрому розблокувати можливість отримувати на російсько-українському кордоні газ з Туркменії і російських незалежних видобувачів.

НАК «Нафтогаз України» вимагає від російського монополіста «Газпрому» розблокувати можливість отримувати на російсько-українському кордоні газ з Туркменії і російських незалежних видобувачів.

Про це написав у Facebook виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

«Нафтогаз» обґрунтовано вимагає, щоб «Газпром» розблокував можливість отримувати на кордоні Україна-РФ газ з Туркменістану, газ незалежних видобувачів в Росії, а також газ для європейських контрагентів «Газпрому», - заявив Вітренко.

Він також повідомив, що Україна встигне впровадити правила ЄС для нового контракту з «Газпромом», тому продовження чинного договору не знадобиться.

Вітренко уточнив, що в цьому випадку мова йде про європейські мережеві кодекси (балансування, розподіл потужностей, тарифи і так далі), які повинні бути впроваджені Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (регулятором) в його нормативні акти (Кодекс газотранспортної системи, методологія розрахунку тарифів на транспортування тощо); а також про відповідність оператора ГТС і самого регулятора європейськими правилами.

Президент РФ Володимир Путін напередодні заявив, що Росія готова на рік продовжити контракт на прокачування газу з Україною, якщо не буде підписано новий договір відповідно до європейських правил.

Нагадаємо, за результатами переговорів 19 вересня, Росія готова укласти транзитний контракт з Україною відповідно до норм ЄС.

Також відзначимо, в «Нафтогазі» готуються до зупинки транзиту газу з РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: