Штрафи за прогули: хто з нардепів провалив обіцянку підтримати закон

Верховна рада вчора, 16 жовтня, ухвалила закон, згідно з яким народних депутатів будуть позбавляти компенсації витрат на виконання повноважень за прогули засідань без поважних причин. Закон підтримали 265 депутатів, проти не виступив ніхто. Однак деякі парламентарії все-таки провалили свої обіцянки.

Позафракційний нардеп-мажоритарник Дмитро Шпенов у своїй передвиборчій програмі обіцяв стежити за відвідуваністю депутатів: «Якщо не ходиш на роботу – спочатку штраф, а потім звільнення».

Ухвалений закон передбачає штрафи за прогули. Однак під час його розгляду в першому читанні Шпенов не голосував, хоча був письмово зареєстрований на пленарному засіданні. Під час ухвалення законопроекту в другому читанні нардеп був відсутній, оскільки перебував в офіційному відрядженні. Але зважаючи на те, що Шпенов не голосував за ініціативу і в першому читанні, обіцянку не виконано.

Нардеп від «Слуги народу» Ірина Верещук на початку вересня обіцяла, що буде підтримувати законопроект про позбавлення депутатів фінансового забезпечення за прогули. «Фролова законопроект – так, я буду його підтримувати», – сказала вона.

Під час голосування за перше читання Верещук натиснула кнопку «За», проте в цілому за закон депутат не голосувала, хоча була письмово зареєстрована на засіданні. Отже, обіцянку провалено.

За день до голосування, 15 жовтня, Микола Скорик запевнив, що фракція «Опозиційної платформи – За життя» підтримає законопроект про покарання за прогули. «Наша фракція вирішила підтримувати цей законопроект. Ми вважаємо, що парламент повинен навести лад у себе, і ми вважаємо, що депутати повинні сумлінно відвідувати і сесійні засідання, і засідання комітетів», – сказав нардеп.

У фракції ОПЗЖ всього 44 депутати. Особисто Скорик підтримав ухвалення закону в цілому, однак фракція його підвела: ОПЗЖ дала всього 6 голосів «За», 5 осіб утрималися, 27 – не голосували, 6 – були відсутні. Зважаючи на те, що закон не підтримала й половина фракції, обіцянку не виконано.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розібралося в деталях нового закону.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО