Суд присяжних Падуї пояснив вирок Марківу

Мотиваційну частину вироку українському військовому Віталію Марківу оприлюднив суд присяжних міста Павії.

Про це повідомляє «Радіо Свобода» в суботу, 12 жовтня.

12 липня Марківа засудили до 24 років в'язниці за причетність до загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі 5 років тому. Присяжні вважають, що солдат Національної гвардії України активно сприяв умисному вбивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов'янська.

«В засідці проти журналістів Марків брав активну участь», - йдеться в підсумковій частині вироку.

Судді констатують, що обвинувачений у той день (24 травня 2014 року) на горі Карачун зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику Zeus Ceramica і мав хороший візуальний контроль залізниці, у якій загинули італієць-фотограф і росіянин Андрій Миронов.

«Марків, виконуючи функцію керівника на бойовій позиції, навіть при відсутності будь-якого наміру збройної атаки з боку противника, запідозривши пересування журналістів у напрямку поїзда, почав діяти, «стріляючи в усе, що рухалося в радіусі двох кілометрів», і схоже, це була звичайна практика спільних військових дій Національної гвардії і війська», - пишуть присяжні в тексті-мотивації вироку.

Як стверджують судді, «сам обвинувачений підтвердив таку реконструкцію фактів, коли заявив, що навіть за відсутності фази активного протистояння і людей у ​​формі сепаратистів, було нормальним підозріло спостерігати за цивільними як ймовірними противниками, адже вони могли надати корисну інформацію сепаратистам».

Таким чином, йдеться в документі, використовуючи АК74 обвинувачений брав участь у першій стрілянині проти журналістів біля стіни фабрики Zeus Ceramica.

«Не зумівши досягти мети (журналістів) за допомогою автомату Калашникова, він продовжував їх відстежувати через оптичний прилад зброї з метою влучити по таксі, щоб перешкодити втечі, зупинити і знищити суб'єктів (журналістів) в лісі, де вони зникли. Потім за допомогою радіо пристроїв, якими володів Марків, він повідомив армії координати жертв, допомагаючи спрямувати вогонь у їхньому напрямку. Внаслідок тих пострілів французький журналіст Вільям Ругелон отримав поранення в ногу, а для Роккеллі і Миронова вони стали смертельними», - так відтворили хід подій присяжні судді.

Раніше повідомлялося, що МВС допоможе оскаржити рішення у справі Марківа в апеляційному суді.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО