Медичне держпідприємство втратило можливість отримати 12 млн доходу

Внаслідок перерозподілу бюджетних замовлень на приватні компанії державне підприємство по виготовленню протезів «Одеське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство» втрачає можливість отримати додаткові прибутки.

Про це йдеться в результатах державного фінансового аудиту діяльності держпідприємства за період з листопада 2017 року по березень 2019 року, який оприлюднила експертна організація StateWatch в межах проекту «Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів», повідомляє «Слово і Діло».

На думку аудиторів, втрата прибутків пов'язана з неузгодженістю нормативно-правових актів щодо незабезпечення першочергового спрямування бюджетних коштів до казенних підприємств. В ході проведення аудиту встановлено, що Департаментом праці та соціальної політики Одеської міської ради було укладено договорів із виробниками технічних засобів реабілітації на суму понад 20 мільйонів гривень. Частина казенного підприємства у 2018 році склала близько 19%, а у першому кварталі 2019 року – лише близько 5%. Основну ж частку замовлень забрали приватні компанії.

Таким чином, аудитори дійшли до висновку, що розміщення замовлень осіб з інвалідністю та інших осіб на виготовлення технічних засобів реабілітації у приватних компаніях негативно впливає на діяльність державних підприємств, у тому числі Одеського казенного підприємства. За умови розміщення замовлень у Одеському казенному підприємстві, а не у приватних компаніях, державний бюджет зможе отримати додаткові надходження у вигляді відрахування частини чистого прибутку підприємства. При розширенні ринку збуту власної продукції резерв додаткових доходів Одеського підприємства міг становити 12 млн грн, а додаткові надходження до державного бюджету склали б майже 1,25 млн грн.

Нагадаємо, в лікарнях знайшли прострочені ліки для важкохворих дітей більш ніж на 4 млн грн. Раніше в Херсонській області переплатили майже 1 млн грн за інсулін.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО