Школа «Зе!депутата»: чи можна за тиждень підготуватися до роботи в Раді

Костянтин Бондаренкополітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Мало сподівань, що нове скликання ВР буде результативним. Скоріш за все, будуть і прогули, і кнопкодавство, як у попередніх.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко.

«Звичайно, про здобуття кваліфікації не йдеться. Новообраним депутатам розкажуть якісь основи, грубо кажучи, чим відрізняється дебет від кредиту, як відбувається документообіг у Раді, як працювати в комітетах, як правильно подавати той чи інший законопроект, як він проходить комітет та інші основи, пов’язані з депутатською діяльністю, не більше», – зазначив Бондаренко.

За його словами, це будуть лише певні основи, а вже глибокі знання новоспечені законотворці здобуватимуть на практиці.

«Це щось на кшталт курсу молодого бійця, який у прискореному варіанті проходили на початку Другої світової війни. Тоді також абсолютно не підготовлених молодих людей на тиждень кидали в навчання, а потім одразу відправляли в бій», – підкреслив він.

Це вимушена ситуація, додав експерт.

«В умовах, коли до Верховної ради приходять непідготовлені люди, це одна річ, наразі ж є такі люди, які випадково стали депутатами. Їм доведеться якимось чином навчатись, орієнтуватися в політичному середовищі. В таких умовах є ризик, що їх просто зорієнтують, які де є кнопки й коли потрібно на них тиснути», – пояснив він.

На його думку, є сумніви щодо подальшої ефективності нового скликання ВР.

«Адаптуються, навчаться з часом і також будуть, як і попередні, лобіювати інтереси, прогулювати засідання й кнопкодавити. Все буде так, як і в попередній Раді, але пізніше», – уточнив політолог.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров також зазначив, що якість політики може впасти. Відповідно, є кілька варіантів – або контроль цих політиків з іншого боку, або монобільшість, яка неякісно виконує свої повноваження.

«Добре, що в нас почався перезапуск еліт, системи. Однак у що це виллється? Поки це питання. Коли немає партійної структури, є люди, які просто організували бізнес чи вели проекти. Їх легко купити, ввести в оману, маніпулювати. Їм потрібен час, щоб набратися досвіду, а часу немає. Вони відразу потрапили на верхівку політики, в цьому найбільша загроза», – додав він.

Як повідомлялося, з 8:30 до 21:30 новообрані народні депутати слухатимуть лекції від професорів Київської школи економіки. Навчальний курс триватиме тиждень – до 4 серпня.

Додамо, за підсумками опрацювання 100% бюлетенів, до ВР проходять 254 нардепи від «Слуги народу».

Раніше ми писали, яку освіту здобули нардепи VIII скликання. Детальніше – за посиланням.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом другого місяця президентства – на інфографіці. Також читайте, як працює Офіс президента.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО