Закон про примусову хімічну кастрацію негуманний – Супрун

Хімічну кастрацію як метод лікування застосують у комплексі з іншими процедурами лише для людей з психічним захворюванням педофілії.

Тому схваливши закон, яким передбачається кастрація також людей без хвороби, депутати порушили права людини, передбачені Конституцією України та міжнародними конвенціями. Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook, пише «Слово і Діло».

«Це означає, що Україна стане першою державою в світі, яка перетворить лікування на покарання. Педофілія дійсно є психічною хворобою. Її дійсно лікують хімічною кастрацією, але тільки в комплексі з іншими методами лікування. Депутати ж проголосували за те, щоб зробити хімічну кастрацію методом покарання всіх людей, які вчинили злочини сексуального характеру щодо неповнолітніх. Не всі, хто вчиняють такі злочини мають психічну хворобу. Дослідження свідчать, що лише половина таких злочинів скоєні педофілами», – зазначила Супрун.

За її словами, депутати піддалися на передвиборчу маніпуляцію і ухвалили не той закон. Законопроектів було два: один, затверджений фахівцями, другий – популістський від Радикальної партії. Це лише зашкодить державі, адже тепер Україну чекають позови до ЄСПЛ і виплати компенсацій ґвалтівникам.

Крім того, в законі пропонуються відкриті реєстри. Але сам закон як мінімум не визначає, за якими принципами має працювати цей реєстр.

«Відкриті реєстри можуть нашкодити самим жертвам сексуального насильства. Адже велика частина випадків сексуального насильства відбувається в сім'ях. Тільки 10% таких злочинів скоюються незнайомими жертві злочинцями. Інша частина випадків трапляються в сім'ї або в найближчому колі», – зазначила Супрун.

Супрун сподівається, що президент не підпише цей закон, тому що лікарі не будуть здійснювати антигуманне «лікування», яке суперечать професійній етиці.

Раніше Супрун відповіла Зеленському на критику її порад.

Також Супрун розповів про шкоду перегляду телевізора.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО