Справа АМПУ: суд перегляне анулювання угод через рішення КСУ

Господарський суд розгляне заяви компанії «Техморгідрострой Миколаїв» про перегляд рішень, якими були визнані недійсними угоди між Адміністрацією морських портів України та фірмою про надання послуг з днопоглиблення в портах.

Про це йдеться в рішеннях Госпсуду Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 3 серпня 2015 року Адміністрація морпортів уклала з «Техморгідрострой Миколаїв» договір на проведення днопоглиблювальних робіт загальною вартістю в 290,31 млн грн. Уже 11 березня 2016 року АМПУ уклала новий договір з компанією на 712,18 млн грн. Водночас, як з'ясували детективи під час слідства, вартість вказаних договорів була значно завищена, а сам переможець був обраний з порушеннями Закону України «Про державні закупівлі» та Закону України «Про захист економічної конкуренції». Тому НАБУ звернулося до Госпсуду Києва з позовами про визнання цих договорів недійсними, а суд їх задовольнив повністю. Вказані рішення Госпсуду Києва були залишені без змін Апеляційним і Касаційним госпсудами. Однак 6 червня 2019 року Конституційний суд України визнав неконституційним положення статті 17 закону «Про НАБУ», яке дозволяло НАБУ звертатися до судів з позовом про визнання угод недійсними.

У зв'язку з цим фірма «Техморгідрострой Миколаїв» подала до Госпсуду Києва заяву про перегляд цих рішень. У заяві компанія вказала, що, згідно цього рішення КСУ, якщо рішення суду ще не виконане, то це є підставою для перегляду судового рішення у зв'язку з виключними обставинами. Більше того КСУ визнав повноваження НАБУ щодо подання цих позовів про анулювання угод неконституційними, а значить Бюро не мало повноважень звертатися до суду з цим позовом.

Так, вивчивши заяви, суд відкрив провадження про перегляд рішення, яким анулювали угоду між АМПУ і «Техморгідрострой Миколаїв» на понад 712 млн грн. Засідання призначили на 16 липня. Водночас аналогічну заяву щодо угоди на 290 млн грн суд залишив без руху і надав 10 днів для усунення недоліків, оскільки документ не відповідає вимогам статті 322 Господарського процесуального кодексу України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО