Саакашвілі зможе балотуватися на дострокових виборах до Ради – юрист

Міхеіл Саакашвілі, якому президент Володимир Зеленський повернув громадянство України, зможе балотуватися на дострокових виборах до Верховної ради.

Про це «Слову і Ділу» розповів експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«Щоб бути народним депутатом, згідно з Конституцією, потрібно п'ять років безперервно жити на території України. Тут виникають питання. Безперервне проживання означає, що мінімум пів року потрібно проводити на території України. Але є рішення Європейського суду з прав людини – Микола Мельниченко проти України – де йдеться про те, що якщо людину переслідували з політичних мотивів, і в результаті вона змушена була жити поза територією країни, тоді потрібно виходити з того, що дотримується норма про безперервне проживання на території цієї країни. Я думаю, цим моментом керуватимуться ті люди, які захочуть, щоб Саакашвілі продовжив свою кар'єру в статусі, наприклад, народного депутата», – розповів Москалюк.

Нагадаємо, Міхеіл Саакашвілі отримав українське громадянство в травні 2015 року, а втратив його в листопаді 2017 року через неправильно вказані дані в анкеті. Екс-президент Грузії зазначив, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, в той час як був заочно арештований у Грузії.

22 травня адвокат Міхеіла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький подав до Адміністрації президента Володимира Зеленського лист політика з проханням повернути йому громадянство України.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО