Розвал коаліції: чого чекати та чи вдасться знайти більшість

Руслан Бортникполітолог
Андрій Дудаполітолог

Коаліції до виборів не буде. Проте, це швидше за все буде схоже на тимчасову ситуативну більшість.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Нової коаліції не буде до парламентських виборів. Однак, поки що ситуативно в Раді може сформуватися просто більшість під те чи інше питання. Але на коаліцію тут розраховувати не доводиться точно», - позначив політолог.

Хоча, додав він, номінально, заява «Народного Фронту» про вихід з коаліції створила проблему для Зеленського.

Експерт вказав, що в Конституції передбачено, що тільки глава парламенту оголошує про розпуск парламенту або про відсутність коаліції. І по КУ передбачено 30 днів на формування коаліції. Зокрема, до 16 червня.

«З юридичної точки зору розпуск вкрай ускладнений, якщо взагалі можливий. Але є звичайно ще дух закону. Є розуміння того, що коаліції не існує з 2016 року. І ймовірно, варто чекати того, що крапку в цих справах будуть ставити суди», - вважає Руслан Бортник.

Політолог Андрій Дуда також підкреслив, що якщо зараз коаліція і буде сформована, то це буде в більшій мірі передвиборний проект.

«Щось на зразок коаліції проти реваншу. Мотивація може бути відображена в назві. Так чи інакше, однозначно, це не буде довгостроковий проект», - уточнив експерт.

Окрім того, щодо дострокових виборів, то він висловив сумнів, що Указ виконуватиме ЦВК, оскільки юридичного підґрунтя немає.

Юрист Олександр Москалюк розповів «Слову і Ділу», що Володимир Зеленський своїм рішенням про розпуск парламенту порушив юридичну процедуру.

Нагадаємо, фракція «Народного фронту» у Верховній раді вийшла з коаліції. Парубій оголосив, що коаліція відсутня. «Самопоміч» також відмовилася вести переговори про нову коаліцію. Сьогодні, 20 травня Володимир Зеленський під час інавгурації оголосив про розпуск Ради.

Особливості інавгурації п'яти президентів - на інфографіці.

«Слово і Діло» проаналізувало, які слова Зеленський говорив найчастіше і на чому акцентував увагу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО