Рада обрала дату інавгурації Зеленського. Чому 20 травня та чи буде розпуск ВР?

Петро Охотінполіттехнолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Обрана дата інавгурації засвідчує, що за нинішнього скликання ВР співпрацюватиме з новообраним президентом, використовуючи тактику дрібних підступів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Петро Охотін.

«Дата 20 травня дає змогу розпустити парламент. Зеленському слід зробити такий крок. Інакше він виглядатиме як людина, що не дотримується свого слова. Зеленський просив призначити інавгурацію 19 травня. Призначили 20 травня. Мовляв, хотів розпуску – давай. Зараз переграти, сказати, що поставили короткі часові рамки, не вийде. Немає аргументації», – зазначив Охотін.

За його словами, визначений час – 10 ранку – максимально незручний з точку зору запрошення гостей.

«З іншого боку, бачимо дуже чітку логіку: ставив ультиматуми, просив 19 травня – приймай 20 травня. Ми можемо побачити тренд, з яким ВР цього скликання, якщо збережеться, працюватиме із Зеленським. Це тактика дрібних підступів. По-перше, затягували час. По-друге, потім можна буде критикувати за те, що щось не вдалось. А не вдалося, тому що було мало часу», – підкреслив він.

Враховуючи парламентські вибори, зараз команда Порошенка зацікавлена в тому, щоб показати, що зміна влади не вдалася й жодних реформ не буде, додав експерт.

«А те, що вони самі ставили палиці в колеса новому президенту, звичайно, замовчуватиметься», – уточнив він.

Для Зеленського зараз основною проблемою буде призначення людей на всій вертикалі, акцентував політтехнолог.

«Ще одне питання стосується якості цих людей. Так швидко набрати людей із досвідом, професійних, не заплямованих – дуже великий виклик. Чи впорається з цим викликом Зеленський? Час покаже», – пояснив він.

Однак, на його думку, критика на адресу Зеленського зростатиме після будь-якого його кроку.

«Мотивація команди Порошенка зрозуміла в цьому контексті – потрібно показати, що люди помилилися, й таким чином збільшити свій рейтинг перед парламентськими виборами», – констатував Петро Охотін.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що наразі депутати показали, що якщо новообраний президент робить заяви на кшталт того, що Рада така погана, всі брехуни, то йому дають змогу розпустити її склад і проявити свої професійні якості.

«Зараз вони показали, що розпуск у його руках, але не потрібно говорити, що ця Рада повністю корумповона, ніхто не працює, й не слід всіх рівняти під одну гребінку. От тепер, якщо він хоче розпуску, це його політична відповідальність», – підкреслив він.

Обрана дата говорить про усвідомлення політичних потреб, які на часі, додав аналітик.

«Якби Рада призначила не 20 травня, якби не дала права розпустити парламент, Зеленський зараз би йшов на вибори, говорячи про те, що йому не дають можливості ухвалювати рішення, змінювати країну, всі такі погані. Завжди потрібно давати право відповідальності стороні, яка виграла вибори, й чекати, поки вона себе дискредитує. А рано чи пізно це станеться», – уточнив він.

За його словами, навряд чи були якісь спеціальні домовленості щодо обрання цієї дати.

«Просто ухвалили рішення парламентським консенсусом як природнє й потрібне», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Особливості проведення інавгураційних п'яти президентів України – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилося, в які періоди президент України, спікери Верховної ради, а також голови фракцій давали найбільшу кількість обіцянок упродовж 2014-2019 років.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО