ЄС не планує запроваджувати санкції за роздачу паспортів РФ на Донбасі

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти Російської Федерації через її рішення роздавати російські паспорти на Донбасі.

Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі для святкування 10-ї річниці Східного партнерства, повідомляє «Слово і Діло».

Зокрема, про це заявив голова МЗС Чехії Томаш Петршичек - за його словами ЄС знає про рішення РФ, але не планує тиснути на Москву через нього.

«Зараз ми більш схильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація», - заявив він.

Позицію європейців підтвердив також і румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти РФ не потрібні також українцям.

«Це створить проблеми самій Україні», - заявив він, але уточнив, в чому він бачить ці проблеми.

Необхідно відзначити, що позиція України є іншою, Київ закликав ЄС до посилення тиску на РФ. Частина держав ЄС, яких зазвичай відносять до числа друзів України в Євросоюзі виступають за посилення санкцій. Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс.

«Це (роздача паспортів, - ред.) - глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права має вести до посилення тиску, тому я вірю, що маютб бути нові санкції», - заявив він.

«Ми повинні ввести персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також повинні ухвалити рішення, що ЄС не визнає ці паспорти», - заявив естонський міністр Урмас Рейнсалу.

У той же час відомо, що для введення санкцій в ЄС потрібен консенсус, який наразі відсутній.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно із яким спрощується процедура отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. І з 3 травня відповідальні органи РФ почали приймати відповідні заяви.

Раніше повідомлялося, що Україна хоче позбавити пенсій жителів Донбасу з паспортами РФ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО