Паспортизація на Донбасі: чи можна визнати «ЛНР» і «ДНР» терористичними

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Ситуація неоднозначна. Звичайно, можна зробити все що завгодно, але говорити про визначення «ЛНР» і «ДНР» терористичними організаціями не так просто. «Л/ДНР» – це зовсім не те саме, що ХАМАС в Ізраїлі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Фактично, вони не є терористичними організаціями якщо порівняти, наприклад, із ХАМАС в Ізраїлі. Річ у тім, що підтримка там у них усе-таки є. Інакше їх би просто не було. Це невизнані територіальні утворення. Є й приклад Придністров'я. Ніхто ж не говорить про тероризм», – зазначив Золотарьов.

Безумовно, бойовики на гачку у РФ і фінансуються РФ, але тим не менш підтримка місцевого населення в них є, додав він.

«Інше питання, яка це підтримка. Виміряти це неможливо, але вона так чи інакше є. Тому назвати їх терористами, тобто людьми, які діють лише за гроші, щоб сіяти розруху, хаос, було б помилкою. У політичному сенсі – також», – уточнив політолог.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

На його думку, якщо ми хочемо повернути ці території, людей, не варто йти на такі заходи. По-перше, з політичної точки зору нам це нічого не дасть. По-друге, це віддалить тих людей, які там живуть, від інших.

«Визнати їх терористами, колаборантами? Це неможливо. Для того, щоб був колабораціонізм, потрібен стан війни. Тоді потрібно оголосити війну Росії. В такому разі можна говорити, що ці люди колабораціоністи», – пояснив він.

«Це все з розряду якихось національних дій, в яких багато емоцій, але немає сенсу», – резюмував Володимир Золотарьов.

Відзначимо, що після критики ЄС і України в Кремлі заявили, що Росія й надалі продовжить роздавати свої паспорти на окупованій частині Донбасу.

У Кабміні повідомили, що російські паспорти, видані громадянам України, в першу чергу в ОРДЛО, вважатимуться незаконними при перетині державного кордону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: