Російські паспорти на Донбасі: чи потрібно за це позбавляти пенсій

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Кожна людина ухвалює рішення в здоровому глузді щодо тієї чи іншої держави. Якщо людина ухвалила рішення про зміну громадянства, отримавши паспорт іншої держави, то відповідно до українського законодавства, це практично відразу виводить таку особу зі стану громадянства в цій країні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«У цій конкретній ситуації, на шостому році війни, якщо людина ухвалює свідомо рішення про зміну громадянства, то вона має прийняти й наслідки такого рішення. Зокрема, така особа не може більше претендувати на будь-які виплати й соціальні гарантії від держави, від громадянства якого відмовилася, тим більше таким способом – ставши свідомо на бік противника. Це особисте право, але продовжувати якісь виплати немає ані моральних, ані юридичних зобов'язань і прав», – зазначив Грабський.

Ідентифікувати тих, хто отримав російські паспорти, цілком реально. Тим більше в сучасному кібернетичному світі здобути бази даних уже давно не проблема. Це завдання окремих органів та служб і питання збереження грошей платників податків України в першу чергу, уточнив він.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

«Пенсії жителям ОРДЛО – це гроші українських платників податків. Не хотілося б зі своєї кишені платити зрадникам, які свідомо відмовилися від громадянства України», – підкреслив експерт.

При цьому виплат слід позбавляти лише тих осіб, які свідомо скоїли такий злочин – прийняли російське громадянство. Україні не потрібно позиціонувати себе як жертву й не варто думати про те, як це використає російська пропаганда. Ми розуміємо, з ким маємо справу, й можемо посилатися на міжнародний досвід, акцентував він.

Також, окрім позбавлення виплат, потрібні певні законодавчі заходи. Зокрема, закон «Про колаборантів», додав фахівець.

«Цей закон нам критично необхідний. Ми маємо розуміти, що не існує в світі аналогій до ситуації, яку маємо ми з «Л/ДНР». Тому доведеться з нуля створювати певну законодавчу базу, яка дозволить нам відстояти інтереси України», – пояснив він.

«Зараз нам потрібні як законодавчі заходи, так і дії спецсил і засобів для розпізнавання таких осіб, які відмовилися від українського громадянства. Ну й комплексний вплив. Карати потрібно лише за фактом визначення провини. Це не має поширюватися на всіх жителів ОРДЛО, лише на тих, хто свідомо вчинив таке правопорушення», – резюмував Сергій Грабський.

Як відомо, після критики ЄС і України в Кремлі заявили, що Росія й надалі роздаватиме свої паспорти на окупованій частині Донбасу.

Нагадаємо, в Кабміні повідомили, що російські паспорти, видані громадянам України, в першу чергу в ОРДЛО, вважатимуться незаконними при перетині державного кордону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: