Розкрадання в ДПЗКУ: обвинувальний акт скеровано до суду

19 квітня 2019 року обвинувальний акт стосовно представника міжнародного зернотрейдера, причетного до завдання 60 млн дол. США збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ), скеровано до Печерського районного суду м. Києва.

Про це пише «Слово і Діло», з посиланням на прес-службу НАБУ.

Вказано, що особа обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.369, ч.5 ст.27 ч.4 ст.190, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України. За даними журналіста «Слово і Діло», йдеться про Дмитра Добрія.

Як зазначено в повідомленні, детективи НАБУ з'ясували, що представник міжнародного зернотрейдера та посадовці ДПЗКУ організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію.

«Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. В результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі 60 млн дол. США», - сказано в заяві.

Також слідство встановило, що представник міжнародного зернотрейдера через іноземні компанії, зареєстровані на Кіпрі, легалізував понад 40,9 млн дол. США (понад 577 млн грн), діючи згідно з вказівками організатора схеми, яким виявився громадянин Угорщини олігарх російського походження Олексій Федоричев.

Як відомо, розслідувати наведені факти детективи НАБУ розпочали в липні 2016 року. Встановлена причетність до злочину низки осіб, серед яких — голова правління ДПЗКУ.

Дві особи пішли на угоду з обвинуваченням та компенсували завдані ними збитки в розмірі 60 тис. дол. США. Обвинувальний акт стосовно ще одного обвинуваченого — радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» — в січні 2018 року скеровано до суду.

Ще дві особи оголошено в розшук.

11 лютого 2019 року підозрюваному та стороні захисту надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

За даними журналіста «Слова і Діла», зазначеним організатором є олігарх Олексій Федоричев, який проживає в Королівстві Монако.

Нагадаємо, суд відмовив НАБУ в заочному арешті Федоричева, оскільки він не набув статусу підозрюваного. Як з'ясувалося, Монако відмовилося вручати олігархові підозру. Пізніше, в Монако пояснили, чому не зробили це. Раніше суд затвердив угоду з фігурантом справи Зернової корпорації.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО