Що в другому турі може завадити Зеленському перемогти?

Олексій Якубінполітолог

Результати першого туру показали, що явка на Західній Україні просіла. До другого туру на Банковій постараються мобілізувати цей електорат.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Важливо буде, які технології проти Зеленського будуть використані. Вже видно, що починають розкручувати технологію на предмет того, що Зеленський – маріонетка Коломойського. Але навряд чи це матиме серйозний ефект. Ця технологія була й до першого туру виборів», – зазначив Якубін.

Другий метод зводиться до спроби розкрутити тему «якщо не Порошенко, то Путін». Якщо врахувати, що про це говорилося й до першого туру, то це також не спрацювало, додав він.

Експерт не виключив, що за ці три тижні можуть спробувати змінити обставини, створити якусь ситуацію, в якій Порошенко зможе наростити кількість голосів.

«Це має бути пов'язано з військовою тематикою, припустимо, новим походом на Керч. Тобто ситуація, де Порошенко зможе показати себе», – уточнив він.

Якщо Зеленський припускатиметься серйозних помилок, то це може позначитися на голосуванні в другому турі, припустив політолог.

«Грубо кажучи, якщо Зеленський почне вступати в союзи з іншими політиками, почне ділити посади, то це вплине. Але якщо Зеленський зуміє зберегти стиль кампанії, який був до цього і який з огляду на результати першого туру працює, то поставити під сумнів його перемогу буде складно», – пояснив він.

Згідно із соціологією, яка проводилася до першого туру, Зеленський вигравав і у Тимошенко, і у Порошенка, підкреслив Якубін.

Також він звернув увагу на явку виборців на Західній Україні, яка просіла, й припустив, що в АП зараз думатимуть, як підвищити явку цього регіону.

«Вибори показали, що Південний Схід і Київ масово прийшли на дільниці. На Заході – просідання. Якраз Західна Україна, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська області – головний електоральний бастіон для Порошенка. Тут питання, на скільки там буде приріст у другому турі. Потрібно врахувати, що більша частина на заробітках. Можливо, буде католицький Великдень і частина людей повернеться в Україну, тому вдасться отримати ще якийсь відсоток», – наголосив експерт.

Однак розрив дуже великий. Зараз явка схожа на вибори 2010 року, коли були Янукович і Тимошенко, нагадав він.

«У 2010 році Янукович випереджав Тимошенко на 10%, вона змогла наростити близько 3% у другому турі», – резюмував Олексій Якубін.

Хто з топ-10 кандидатів у президенти краще виконує обіцянки – за посиланням.

Як змінювалися букмекерські ставки на Порошенка, Тимошенко та Зеленського протягом місяця – за посиланням.

Також «Слово і Діло» подивилось, які перші кроки на посаді глави держави обіцяють кандидати в разі перемоги.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО