ЗМІ підрахували збитки Росії від анексії Криму

За п'ять років після анексії Криму економіка Росії втратила більш ніж 10%, або 150 мільярдів доларів, порівняно із 2013 роком.

Як пише «Слово і Діло», про це в неділю, 17 березня, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на дослідження, опубліковане британським аналітиком Скоттом Джонсоном.

Аналітики Bloomberg відзначили, що зниження російської економіки пов'язане з падінням цін на нафту, але в іншому - це вплив санкцій та інших факторів.

Велика частина витрат РФ виникла через санкції США і ЄС, які накопичувалися щороку після анексії і посилилися новими обмеженнями, введеними за передбачуване втручання у вибори й інші дії.

У статті підкреслюється, що санкції, найімовірніше, «не зникнуть найближчим часом, а твердження про те, що Росія втрутилася у президентські вибори 2016 року в США, означають, що ситуація тільки погіршиться».

Із 2014 року кількість російських компаній і приватних осіб, на яких поширюються заходи США, збільшилася у чотири рази і перевищила 700. При цьому висока ймовірність того, що Вашингтон введе щодо Росії нові санкції вже цього року.

За інформацією видання, з моменту анексії Криму доходи росіян ледь перевищували 30 тисяч рублів (460 доларів) на місяць. Разом із падінням цін на нафту це призвело до рецесії російської економіки.

При цьому в Криму доходи виросли із 15 тисяч рублів на місяць у 2015 році до 22 тисяч рублів у 2018 році.

Bloomberg зазначає, що після деякого підйому в 2017 році у зв'язку з надіями на те, що президент США Дональд Трамп скасує санкції, прямі іноземні інвестиції скоротилися і навіть стали негативними у другому кварталі минулого року.

Нагадаємо, 16 березня Євросоюз, а потім США і Канада розширили санкції проти Росії через інцидент у Керченській протоці.

Брюссель запровадив обмеження щодо восьми осіб, Вашингтон - шести фізичних осіб і восьми організацій, а Оттава внесла до «чорного списку» 114 фізичних осіб та 15 російських підприємств.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО