У ВР депутату вимкнули мікрофон за російську: складнощі мовного питання

Петро Олещукполітичний експерт

Голова Верховної ради Андрій Парубій вимкнув мікрофон народному депутату з фракції «Опоблоку» Василю Німченку, який під час виступу в сесійній залі використовував російську мову. «Я звертаюся до вас із проханням говорити державною мовою. Ви нею чудово володієте. Будь ласка, не створюйте непотрібних конфліктів, коли ми працюємо системно й злагоджено», – сказав Парубій. Нардеп проігнорував прохання й продовжив виступ російською мовою. В підсумку голова ВР відключив мікрофон. До слова, ще в лютому спікер Верховної ради пообіцяв запропонувати до розгляду в другому читанні та в цілому «мовний» законопроект. Наразі нардепи продовжують розгляд документа.

Політолог Петро Олещук зазначив, що питання дискусійне й непросте, але ті, хто виконує певні функції у виконавчій владі, державному апараті, зобов’язані володіти українською мовою й використовувати її.

За його словами, це одна з умов їх працевлаштування. Всі вони подають відповідні документи, де вказують, що володіють українською мовою.

«Тому щодо цієї категорії справді відмова використовувати українську мову може бути навіть підставою для звільнення», – підкреслив Олещук.

Щодо депутатів, то тут ситуація складніша. Вони мають використовувати українську мову під час пленарних засідань і всього, що з ними пов’язано, уточнив він.

«З іншого боку, вони можуть використовувати інші мови, коли виконують свої функції в окрузі, де можуть бути представники різних нацменшин», – пояснив експерт.

Безумовно, якщо це засідання ВР, то має звучати державна мова, додав він.

«Ідеологія така, що в Україні має бути достатньо української мови для того, щоб повноцінно виконувати всі громадянські функції. Тобто всі в Україні можуть знати й використовувати будь-які мови, але ніхто не зобов’язаний знати якусь іншу мову, крім української. Тому, звичайно, коли ведеться засідання ВР, там мають бути виступи українською», – наголосив політолог.

Заохочувати якимось чином депутата говорити українською складно, ми не можемо надавати більше прав, тим більше змушувати, підкреслив він.

«Якщо, наприклад, дати більше часу для виступу тому, хто виступатиме українською, це вже буде порушення певних демократичних принципів. Тому питання складне. З одного боку, депутати мають використовувати українську мову, але як їх до цього мотивувати – питання. Депутат має бути незалежним, не може зазнавати якогось тиску, тому що є представником народу», – резюмував Петро Олещук.

Читайте ексклюзивне інтерв’ю голови ВР Андрія Парубія «Слову і Ділу» за посиланням.

Раніше аналітики розбирались, які зміни чекають на українців, якщо документ у нинішньому вигляді потрапить на президентський стіл.

Також ми з'ясували, що кандидати в президенти обіцяють з приводу мовного питання.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО