Вибори-2019: у кого Зеленський забирає голоси та що стане для нього проблемою

Василь Моканполітолог

Високий рейтинг Зеленського пов'язаний із недовірою суспільства до нинішніх політиків, яких населення відносить до старої влади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, оцінюючи останні дані соцопитувань, згідно з якими лідирує Володимир Зеленський.

«Електорат Зеленського – це електорат, розчарований у нинішніх політиках, не готовий голосувати ані за Тимошенко, ані за Порошенка. Він перебуває в пошуках нових облич», – зазначив Мокан.

З огляду на те, що Вакарчук своєю відмовою від участі в президентських виборах зняв питання конкуренції, Зеленський чітко зайняв нішу того самого «нового обличчя», підкреслив він.

Однак, якщо проводити якісні соцдослідження, зрозуміло, що виборець Зеленського – житель південних та східних областей, який ідентифікує артиста як російськомовного кандидата, що для нього важливо, уточнив експерт.

«Крім того, його сприймають як кандидата, що не є представником демократичних, націоналістичних сил у Києві, проти якого виступає опозиційний електорат. Це ті люди, які не готові підтримувати «Опоблок» та всі його відгалуження», – пояснив він.

Щодо соціології, то, на його думку, наразі відбувається маніпуляція суспільною думкою. Потенційно є чотири-п’ять людей, які можуть вийти до другого туру.

«Залежно від замовника, від того, як формулюють питання, від часу проведення опитування ми бачимо різних лідерів рейтингів. За деякими даними, Тимошенко в лідерах, за іншими – вона на третьому місці. Тут є певні маніпуляції. Так, певні тенденції окреслити можна, але вони не моделюють реального результату виборів», – додав політолог.

За його словами, реальний результат першого туру залежатиме від перебігу кампанії, від явки виборців, від того, як спрацюють дільничні комісії, й від того, хто краще приведе свого виборця на дільницю. В Зеленського, наприклад, можуть виникнути проблеми, оскільки серед його прихильників велика кількість молоді, а молодь часто не доходить до дільниці. Боротися за вихід до другого туру він буде, але поки основні фаворити на другий тур – Порошенко та Тимошенко.

Наразі Зеленський відбирає голоси в різних кандидатів, але переважно все-таки кампанія побудована на критиці президента, наголосив він.

«Все ж таки це удар по Порошенку. Частину електорату Тимошенко він також може перетягнути, але основа електорату – розчаровані і в Порошенкові, і в Тимошенко», – уточнив експерт.

Щодо другого туру, то навряд чи Зеленський може підтримати когось напряму, підкреслив він.

«У Зеленського основна стратегія – парламентські вибори. Якщо, наприклад, його ставка в другому турі буде неправильною, це також може мати негативні наслідки. Його голоси в другому турі, ймовірно, перетікатимуть до Тимошенко», – резюмував Василь Мокан.

Що задекларував кандидат у президенти Зеленський – за посиланням.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як змінювалися електоральні настрої в країні протягом 2016-2018 років за версією трьох соціологічних груп.

Нагадаємо, про передвиборчі обіцянки Володимир Зеленського можна прочитати в нашому розділі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО