Європарламент ухвалив резолюцію щодо Венесуели

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, яка визнає спікера Національної асамблеї Венесуели і лідера опозиції Хуана Гуайдо законним тимчасовим президентом цієї країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє ТАСС у четвер, 31 січня.

Так, за резолюцію проголосували 439 парламентаріїв, «проти» висловилися 104 людини. Ще 88 осіб утрималися від голосування.

Зокрема, резолюція Європарламенту визнає Хуана Гуайдо законним в. о. президента Венесуели до проведення «нових вільних і прозорих виборів».

«Європарламент визнає пана Гуайдо законним тимчасовим президентом, відповідно до статті 233 Конституції країни і висловлює повну підтримку його дорожній карті», - йдеться в першому пункті документа.

Європарламент також закликав усі країни ЄС і верховного представника у закордонних справах і політики безпеки Федеріку Могеріні підготувати «чітку єдину позицію Євросоюзу» на підтримку Гуайдо до виборів в цій країні.

У резолюції Європарламенті зазначено, що президент Венесуели Ніколас Мадуро був обраний на цю посаду 20 травня 2018 року на виборах з порушеннями міжнародних демократичних стандартів, його інавгурацію 10 січня Європарламент класифікує як «узурпацію влади», а Хуана Гуайдо визначає, як «законно обраного главу парламенту».

Водночас в резолюції йдеться, що ЄС «відкидає будь-які пропозиції або спроби вирішити кризу в цій країні із застосуванням насильства». Європарламент закликає провести незалежне розслідування під егідою ООН загибелі людей під час протестів в цій країні.

Нарешті Європарламент пропонує доручити Могеріні створити «міжнародну контактну групу з державами регіону і ключовими іноземним гравцями для сприяння у врегулюванні кризи».

Нагадаємо, 23 січня у Венесуелі розпочалися великі антиурядові акції. Лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом. Його підтримали США і низка інших країн регіону і світу.

У відповідь обраний президент Венесуели Ніколас Мадуро розірвав дипвідносини зі США, звинувативши Вашингтон в організації держперевороту. Підтримку йому висловили Росія, Куба, Мексика, Білорусь та інші країни.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО