Меркель вручили престижну премію

Канцлеру ФРН Ангелі Меркель вручили премію імені американського сенатора Вільяма Фулбрайта за заслуги в зміцненні міжнародного взаєморозуміння.

Приймаючи нагороду в понеділок, 28 січня, в Берліні, голова німецького уряду заявила про зростаючу загрозу популізму і націоналізму в багатьох країнах, в тому числі в Німеччині. Про це повідомляє «Слово і Діло».

За її словами, під загрозою опиняються основні принципи міжнародного права і прав людини.

«Ми повинні цьому рішуче протистояти», - підкреслила Меркель, виступаючи в присутності посла США в Німеччині Річарда Гренелла.

Зокрема, вона нагадала про важливу роль міжнародних організацій, таких як ООН і Всесвітньої торгової організації, заснованих після усвідомлення «жахів націонал-соціалізму, Другої світової війни і націоналізму, рівень якого зашкалював». При цьому вона не згадала безпосередньо американського президента Дональда Трампа, котрий загрожує виходом із СОТ. Одночасно Меркель підкреслила значення сильної Європи.

«Як партнер і друг Сполучених Штатів Європа може бути сильною тільки в такій мірі, в якій вона єдина», - заявила канцлер.

Ангела Меркель стала першим німецьким лауреатом премії Фулбрайта. У минулому нагороди удостоювалися, в числі інших, Нельсон Мандела, Кофі Аннан, Джиммі Картер, Білл Клінтон, Вацлав Гавел, організація «Лікарі без кордонів», а також Білл і Мелінда Гейтс.

Нагороджуючи главу німецького уряду, Асоціація Фулбрайта зазначила провідну роль канцлера ФРН за часів глобальних криз.

Раніше президент Петро Порошенко і Меркель обговорили втручання РФ у вибори.

Також відзначимо, Меркель знову нагадала Путіну про українських моряків.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО