Парламент Косово схвалив створення власної армії

Парламент самопроголошеної республіки Косово затвердив формування повноцінної армії на основі сил безпеки.

Як пише «Слово і Діло», пряма трансляція засідання велася в Facebook.

На голосування було винесено три законопроекти, що передбачають створення повноцінної армії. Під час засідання 106 депутатів підтримали ухвалення закону про створення Міністерства оборони, 105 – закон про трансформацію сил безпеки на армію.

Третій закон про службу в косовських силах безпеки також підтримали 105 депутатів. Усі присутні проголосували «за», тих, хто утримався, не було, депутати сербської партії «Сербський список» залишили залу й у голосуванні участь не брали.

Очікується, що армія невизнаного утворення складатиметься з 5 тис. військовослужбовців, ще 3 тис. будуть у резерві. Витрати на армію, згідно з ухваленими законами, становитимуть €98 млн на рік.

Передбачається, що в складі збройних сил будуть присутні артилерія, війська ППО, а також біологічного та хімічного захисту.

Як заявив у п'ятницю командувач силами безпеки Рахман Рама, «армія буде на службі всіх громадян і виконуватиме свої функції на всій території Косово», в тому числі «й на півночі».

Створення армії вкрай болісно сприйняли в Белграді. Президент Сербії Александар Вучич у день голосування відвідує збройні сили Сербії на кордоні з Косово.

Раніше генсек НАТО заявив, що намір самопроголошеного Косово створити власні збройні сили прозвучав у вкрай невдалий момент і підриває стабільність та перспективи Косово на вступ до НАТО.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО