Зіткнення в Азовському морі: у ФСБ прокоментували ситуацію

У Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі незаконно увійшли в територіальні води РФ і попрямували до Керченської протоки.

Про це йдеться в повідомленні прикордонного управління ФСБ по Криму, повідомляє «ТАСС», передає Слово і Діло

«Сьогодні вранці близько 07:00 за московським часом три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережної держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації», - наголошується в ньому.

При цьому уточнюється, що судна попрямували до Керченської протоки, де діє дозвільний порядок руху і стоянки суден, згідно з графіком руху та розстановки суден, затвердженим капітаном російського морського порту.

У ФСБ зазначили, що заявки на прохід українських кораблів подані не були і у графік проходу кораблів вони не включені.

Крім того, у відомстві стверджують, що вони небезпечно маневрували і не підкорялися «законним вимогам російської влади», тому прикордонна служба вжила всіх заходів щодо забезпечення безпеки судноплавства.

Нагадаємо, раніше у ВМС ЗС України заявили, що прикордонні кораблі Російської Федерації учинили агресивні дії проти їхніх кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Зокрема, корабель «Дон» здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний пліт.

При цьому в українському відомстві запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Раніше, у РФ заявили, що «буквально за хвилини» можуть закрити Азовське море для українських суден.

Українські військові провели навчання в Азовському морі, в ході яких відпрацювали умовний обстріл із РСЗВ «Ураган» ворожих десантних кораблів на підходах до берега.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО