У Мінфіні назвали дату старту монетизації субсидій

Міністерство соціальної політики фіналізувало проект постанови щодо надання пільг і субсидій у грошовій формі й найближчим часом має намір винести його на розгляд засідання Кабінету міністрів.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті teplo.gov.ua.

«Вже з січня 2019 року вся сума допомоги від уряду для нових отримувачів субсидії надходитиме безпосередньо на банківський рахунок субсидіанта в державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово спрямовуватимуться на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію та воду», – йдеться в повідомленні.

Також стало відомо, що якщо сім’я заощаджувала, то залишок коштів на рахунку вона зможе використати на власний розсуд.

Імовірно, найбільше зможуть заощаджувати сім’ї з утепленими будинками, лічильниками та енергоощадними котлами.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься в три етапи.

«Уряд планує максимально автоматизувати цей процес, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк відкривати рахунки чи доносити додаткові документи», – йдеться в повідомленні.

З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто всі ті, хто подаватиме документи на субсидію в січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств.

З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою.

При цьому правила надання житлових субсидій не змінюються. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів – від розміру витрат на комуналку та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Нагадаємо, наразі безповоротна допомога держави на оплати послуг ЖКГ – субсидія та пільга – надходить надавачам комунальних послуг безпосередньо на особові рахунки людей.

Як писало «Слово і Діло», «Нафтогаз» готовий виділити гроші на монетизацію субсидій.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО