Заволодіння $20 мільйонами: НАБУ повідомило про підозру заступнику голови Ощадбанку

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру в заволодінні 20 мільйонів доларів Ощадбанку 10 особам, серед який чинний заступник голови правління державного банку Ірина Земцова.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

За інформацією відомства, детективи затримали чинного заступника голови правління Ірину Земцову, колишнього начальника управління проектного фінансування і чинну начальницю цього управління Ощадбанку. Решта підозрюваних, як вказують у НАБУ, колишні бенефіціари групи компаній «Креатив», низка екс-службових та посадових осіб підприємств, що входять до складу цього холдингу, а також оцінювач. Дії всіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

«За даними слідства, у період 2013-2015 років посадові особи приватних підприємств, що входили до ПрАТ «Креатив», у змові з посадовцями Ощадбанку підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на суму $20 млн буцімто на купівлю насіння соняшника. Після отримання коштів тодішні власники «Креативу» вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю», – відзначили в НАБУ.

У Бюро додали, що детективи мають докази, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадові особи Ощадбанку спиралися на неперевірені, а іноді і підроблені документи, частина з яких створювалася при їх же участі. Таким чином, за версією слідства, в результаті таких дій з Ощадбанку фактично вивели $20 млн і нанесли збитків на суму 133 млн грн.

Наразі детективи здійснюють невідкладні слідчі дії, вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Нагадаємо, НАБУ затримало 10 осіб за підозрою в заволодінні $20 млн Ощадбанку за участю нардепа. Пізніше, журналіст «Слова і Діла» дізнався деталі справи і прізвище депутата.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО