Вибухи під Черніговом: у чому помилка та як змінити ситуацію

Олег Саакянполітолог

Зрозуміло, що ми країна, яка воює, що є ризики диверсій, а тема безпеки є одним із наріжних каменів, тому вона має займати своє чільне місце й у державній політиці.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи вибухи на складі боєприпасів у Чернігівській області.

«Очевидно, що з трагедій до цього не були зроблені належні висновки, оскільки ситуація повторилася. Знову не були дотримані правила безпеки, зберігання для того, щоб у разі, якщо навіть це справді диверсія, вона не була реалізована в такому широкому масштабі. Не було належних заходів, щоб унеможливити, навіть у разі диверсії, такий серйозний розльот зброї», – зазначив Саакян.

По-друге, ситуацію завжди характеризує не лише те, що сталось, але й реакція на неї, додав він.

Реакція у вигляді створення оперативного резерву, державної служби безпеки вже набагато краща, ніж те, що ми мали раніше,однак поки все одно відстає найважливіша реакція, яка мала би бути, – інформаційна, уточнив експерт.

«Інформування суспільства, медіа про ситуацію, що склалася. Не був розроблений механізм оперативної реакції. Тому доводиться збирати інформацію частково через відео, які викладають місцеві мешканці. Не було оперативного офіційного реагування хоча б щогодини. Немає злагодженої роботи відповідних відомств, які б надавали таку інформацію», – пояснив він.

За його словами, як наслідок, непослідовність викладення інформації дає широке поле для маніпуляцій, а РФ не гребує цим користуватися. З іншого боку, це створює неоднозначне сприйняття ситуації в суспільстві й працює на дезорганізацію суспільства, а крім того, ще й знижує рівень довіри до власних спецслужб, армії.

Правильна інформаційна реакція та комунікація із суспільством могла б залагодити, унеможливити частину ризиків, які вже утворилися де-факто, наголосив фахівець.

«На жаль, незважаючи на чергові вибухи, реакція на них особливо не змінилася. Можливо, після цих вибухів хоча б буде зроблена належна домашня робота», – підкреслив він.

Ситуацію можна змінити, лише проаналізувавши проблему з точки зору процесів як щодо зберігання зброї, так і реакції на позаштатні ситуації, додав експерт.

З іншого боку, потрібно, щоб понесли відповідальність конкретні прізвища, адже вже вкотре Україна здригається від вибухів на складах, уточнив він.

«Проаналізувавши й зробивши висновки, ми зможемо підійти до того, що поява таких ситуацій буде складнішою. Якщо ініціативи й будуть, то працюватимуть на підтримку армії, а не сіяння паніки та посилення скепсису. Уникнути повністю таких НП ми не зможемо. Україна в стані війни, але перш за все ми маємо бути готовими до правильного реагування на такі ситуації», – резюмував Олег Саакян.

Що пишуть у соцмережах з приводу вибухів у Ічні – в нашому огляді.

Також журналісти з'ясували, які обіцянки давали чиновники з приводу вибухів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО