Електронні рецепти не запровадять до кінця року, як обіцяла Супрун

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун не виконала обіцянку, що планує до кінця року запровадити в усій країні електронні рецепти.

Таку обіцянку вона дала 4 квітня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Плануємо, що до кінця року в усій країні будуть працювати електронні рецепти», – сказала Супрун в одному з інтерв'ю, пояснивши, що лікар заноситиме в комп'ютер або планшет дані в електронний реєстр для пацієнта, діючу речовину ліків і ставитиме свій електронний підпис.

Нові вимоги до виписування рецептів на ліки та медичні вироби набули чинності 22 травня 2018 року. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я України (№735 від 18.04.2018) був опублікований в Офіційному віснику України. Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепта. Однак поки електронний рецепт поступово впроваджуватиметься, нові поля заповнюватимуться на паперових бланках.

5 жовтня 2018 року заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк повідомив, що з 2019 року МОЗ почне впровадження електронної медичної картки пацієнта та електронного рецепта, а лікарі первинної ланки мають відмовитися від паперової роботи та перейти до ведення електронної історії хвороби.

Електронний рецепт допоможе Національній службі здоров'я в реальному часі контролювати призначення та споживання ліків, перевіряти, які препарати лікар призначає, на які захворювання й скільки витрачається на це коштів. Станом на осінь 2018 року, за словами Ковтонюка, вся ця інформація збирається у великій кількості в ручному режимі на папері, й перевірити її неможливо.

Як бачимо, електронні рецепти почнуть діяти в усій країні не раніше ніж у 2019 році. Отже, обіцянка Уляни Супрун отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Супрун дала 49 обіцянок, з яких 15 виконала, а 7 – провалила.

Нагадаємо, профільний комітет підтримав звільнення Супрун. Із чим пов'язана атака на в. о. міністра, читайте в нашій статті.

Також ми писали, які теми найбільше хвилюють в. о. міністра охорони здоров'я Супрун.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО