В Україні набув чинності закон про «єдине вікно» на митниці

В Україні набув чинності закон № 2530-VIII про введення «єдиного вікна» на митниці.

Закон спрощує процедури при митному оформленні товарів, пише «Слово і Діло».

Також закон зобов'язує держоргани, які видали дозвільні документи на митне оформлення, подати їх у електронному вигляді в державну інформаційну систему «Єдине вікно міжнародної торгівлі». Йдеться про фітосанітарів, ветеринарів, екологів, радіологів та інших контролерів. Зі свого боку, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів в паперовому вигляді, якщо згідно із законом вони повинні бути в системі «єдине вікно». (В документі формулювання «митних органів» замінили на «органи доходів і зборів»).

На митниці прибрали радіологічний контроль, який зараз здійснюють екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону. Таким чином, на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і за дві години приймати рішення, пропускати їх, або викликати профільних експертів. У разі виклику експерти повинні прибути негайно і також за дві години прийняти рішення, пропускати товар, заборонити пропуск або призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.

Дані про будь-які вжиті щодо товара рішеннях вносяться до інформаційної системи «єдине вікно».

Відповідно до закону, автоматизована система управління ризиками (АСАУР) є складовою частиною єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це повинно виключити неконтрольованість і різні підходи до визначення митної вартості товарів у різних пунктах. При тимчасовому вивезенні з України культурні цінності потрібно буде надати дозвільні це документи.

Програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби передбачається встановити більш високі зарплати, в розрахунку за станом на 2018 рік: провідному спеціалісту - 35 тис грн, головному спеціалісту - 38,7 тис грн, заступнику керівника - 42 тис грн, керівнику підрозділу - 44 тис грн. Закон імплементує в українське законодавство частина Конвенції про загальний режим транзиту NCTS.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО