Нерухомість чиновника на 200 мільйонів: розслідування ЗМІ

Перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко володіє нерухомістю на більш ніж 200 мільйонів гривень, а члени його сім'ї мають російське громадянство й періодично відвідують окупований Крим.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в розслідуванні програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом».

Зокрема, журналісти встановили, що Семочко їздить на Land Cruiser, зареєстрованому на людину, якої не існує. Цей автомобіль щоранку приїжджає забирати пасажира в закрите котеджне містечко в Конча-Заспі. Будинок на 333 квадратних метри офіційно придбала Тетяна Лисенко, в Козині є ще два величезних будинки, нещодавно оформлених на її дочку.

Під час розслідування журналісти дійшли висновку, що Лисенко є дружиною (офіційною чи неофіційною) Семочка, а Анастасія Лисенко, на яку записані два будинки, перебуває з ним у родинних відносинах. Вона взимку 2017 року придбала будинок у Конча-Заспі, який раніше оцінювався в 2 мільйони доларів. Однак у січні 2017 року вона також придбала маєток майже на 700 квадратних метрів. Крім того, в соцмережах вона виставляла фото з вертольотом на винзаводі «Шабо» під Одесою. Переліт до Києва оцінюється в 4-6 тисяч доларів.

Як випливає з розслідування, три будинки в Козині обійшлися Семочку приблизно у 8 мільйонів доларів. Однак аналіз доходів його сім'ї говорить про відсутність легального джерела таких доходів.

Судячи з фото із соцмереж, сім'я постійно їздить до анексованого Криму. Журналісти також перевірили достовірність копій російських паспортів родичів Семочка й з'ясували, що загалом у Криму зареєстровані 8 його родичів із подвійним громадянством. На запит програми він заявив, що родинні зв'язки є конфіденційною інформацією. Семочко також не пояснив походження майна.

Розслідування побудоване навколо ситуації, в якій СБУ через відкати фактично зупинила закупівлю препаратів для гемодіалізу. В результаті кризу із закупівлею препаратів не пережили 200 пацієнтів. Журналісти припускають, що Семочко міг отримувати гроші за так зване «кришування» фармацевтичних компаній.

Нагадаємо, раніше в Мінрегіоні дозволили узаконити самовільні будівництва.

Також народні депутати отримали за місяць 3,5 мільйони компенсації за житло.

Як писало «Слово і Діло», стало відомо, що перед продажем президентської «Кузні на Рибальському» з неї вивели нерухомість.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО