Справу про доступ ГПУ до телефону Бердинських повернули до Печерського суду

У середу, 26 вересня, Апеляційний суд постановив повернути розгляд скарги журналіста НВ Крістіни Бердинських щодо можливості доступу до даних її телефону до Печерського суду Києва.

Про це Бердинських повідомила на сторінці в Facebook, пише «Слово і Діло».

«Рішення Апеляційного суду – справа повернули до Печерського суду. Тепер Печерський суд буде знову вирішувати давати доступ до мого телефону за 1,5 року чи ні», – написала Бердинских.

Раніше Генеральна прокуратура України отримала право на доступ до широкого масиву інформації з телефонів двох українських журналісток – головного редактора програми розслідувань «Схеми»: корупція в деталях Наталії Седлецької та кореспондента журналу «Новое время» Крістіни Бердинських. Суд дозволив вивчати дзвінки, смс-переписку та місцеперебування журналісток за останні півтора року.

ГПУ домоглася такого рішення у межах розслідування щодо директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Рішення суду спричинило хвилю критики в українській медіаспільноті. На тлі скандалу генпрокурор Юрій Луценко запропонував Седлецькій провести закриту зустріч. Своєю чергою журналістка заявила, що готова зустрітися з Луценком, але не за зачиненими дверима. Голова ГПУ й досі не погодився на пропозицію дати інтерв’ю журналістам «Схем».

18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу Седлецької на постанову, згідно з якою Генпрокуратура могла отримати доступ до особистих даних журналістки за останні 1,5 року. Суд скасував цю постанову й постановив опублікувати нову. У новому документі ГПУ отримала право доступу до меншого об'єму даних із телефону Седлецької.

Крім того, Європейський суд із прав людини запровадив тимчасову заборону на доступ до будь-якої інформації з телефону Седлецької.

Однак розгляд аналогічної скарги Бердинських апеляційний суд Києва переніс на 26 вересня. Таким чином, фактично до цієї дати прокурори могли би безперешкодно отримати всі необхідні їм дані з телефону журналіста.

25 вересня ГПУ зупинила процедуру отримання інформації щодо геолокації телефонів журналістів Бердинських і Седлецької на виконання відомством тимчасових заходів, застосованих Європейським судом із прав людини в справі «Седлецька проти України».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО