В УПЦ КП прокоментували рішення РПЦ розірвати відносини з Константинополем

Українська православна церква Київського Патріархату засудила рішення Синоду Російської православної церкви про розірвання молитовного спілкування зі Вселенським патріархом.

Про це повідомляє прес-служба Київської Патріархії, передає «Слово і Діло».

«Припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви і розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі чи іншого лжевчення)», - йдеться в повідомленні.

Також в УПЦ КП відзначили, що Вселенський патріарх ніколи нікому не передавав своїх канонічних прав Київської Митрополії.

«Відомо і очевидно, що з часу Оскольдового (середина IX ст.) і Володимирова (кін. Х ст.) Хрещення, Русь-Україна мала канонічний та ієрархічний зв'язок зі Вселенським Константинопольським Патріаршим престолом, як зі своєю Церквою-Матір'ю. Відомо і очевидно також, що перший канонічно визнаний Вселенським Православ'ям Предстоятель Московського Патріархату був поставлений Константинопольським Патріархом Єремією ІІ у кінці XVI ст., тобто більш ніж на шість століть пізніше часу утворення Київської Митрополії», - йдеться в заяві.

В УПЦ додають, що, вчинивши так, Московський Патріархат «фактично прирівняв зовнішню, мирську сторону життя церкви, до сутнісної, таємничої сторони, прирівняв питання керівних прав і влади ієрархів - до єдності у Христі», тим самим довівши, що «у нинішнього керівництва Московського Патріархату закрадається, під виглядом священнодіяння, марнославство світської влади».

Нагадаємо, 14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь в структурах під верховенством Константинопольського патріархату і поминання Вселенського патріарха Варфоломія під час богослужінь на тлі підготовки Фанаром автокефалії Української церкви.

Раніше Вселенський патріархат відреагував на погрози РПЦ.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО