Не варто вживати копчену, в'ялену або солону рибу, якщо ви не знаєте як її готували.
Про це попередила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook, пише «Слово і Діло».
«Найкращий спосіб захиститися - профілактика.Така риба могла бути заражена у природних умовах, до того ж, не проходила термічної обробки. З’ясувати чи в ній наявний токсин перед вживанням - неможливо!» - повідомляє Супрун.
Також в. о. міністра зазначила, що причиною отруєння ботулізмом можуть стати інші продукти домашнього консервування - м'ясо, риба, гриби, рідше - овочі. Якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування.
Супрун зазначила, що з початку року зафіксовано 8 смертей від ботулізму, найчастіше викликаного саме вживанням риби, придбаної на стихійному ринку чи в підземному переході, нагадавши, що отруєння токсином може викликати порушення зору, нечіткість мови, сухість у роті або м'язову слабкість. Також може підвищуватися температура, виникати біль у животі та загальна інфекційна інтоксикація.
Раніше Супрун порадила, як уберегтися від небезпечних бактерій.
Також в.о. міністра заявила, що кактуси не рятують від комп'ютерного випромінювання.
Підпишіться на наш Telegram-канал, щоб відстежувати найцікавіші та ексклюзивні новини «Слово і діло».