Холодницький місяць не підписував підозру в «метизній справі» – ЗМІ

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький понад місяць не підписував підозру бенефіціару групи компаній «Інкомм» Олексію Біленькому, дозволивши йому переоформити майно на дочку.

Про це йдеться в матеріалі «Наші гроші», повідомляє «Слово і Діло».

Йдеться про так звану «метизну справу». Згідно з матеріалами провадження, державне підприємство «Укрзалізничпостач» у 2014-2015 роках у групи компаній «Інкомм» закуповувало метизну продукцію за завищеними цінами. «Укрзалізничпостач» тоді очолював Євген Хорощак.

У жовтні 2016 року детективи НАБУ вирішили, що зібрали достатньо доказів проти безпосередніх організаторів схеми Хорощака та Біленького, й склали проекти підозр, які збиралися оголосити цим громадянам в один день. Річ у тім, що за підозрою відразу виписують фабулу злочину й вказують інших фігурантів. Тобто, якщо оголосити її одному з фігурантів, то він зможе через адвокатів попередити інших. Ті, своєю чергою, зможуть втекти або знищити докази. Щоб цього не сталося, детективи НАБУ й вирішили оголошувати підозру ключовим фігурантам в один день.

Детективи НАБУ в жовтні 2016 року передали абсолютно симетричні проекти підозр прокурору САП, який здійснював процесуальне керівництво в справі. Той передав проекти Холодницькому для остаточного затвердження. Однак керівник САП спочатку підписав лише одну підозру – колишньому директору «Укрзалізничпостачу» Хорощаку.

У матеріалі наголошується, що детективи оголосили підозру Хорощаку 26 жовтня 2016 року. А підозру Біленькому оголосили лише 30 листопада 2016 року. Тобто підозра бізнесмену пролежала в офісі Холодницького зайвий місяць. Сам Біленький втік з України до Болгарії ще влітку після затримання детективами НАБУ його фінансового директора.

За даними реєстру майнових прав на нерухомість, у цей період між підозрами одна з дочок Біленького Анастасія Низенко почала отримувати в подарунок багато нерухомості, щойно проект підозри на її батька потрапив до САП. 18 жовтня 2016 року нотаріус оформила на Анастасію Низенко 8 земельних ділянок у селі Рожни Броварського район загальною площею 7,9 га. 4 листопада 2016 року на дочку Біленького оформили таку нерухомість: восьмикімнатну квартиру в Києві загальною площею 607 кв. м на вулиці Грушевського, 9А (така квартира може коштувати близько $2 мільйонів); шестикімнатну та п'ятикімнатну квартири загальною площею 170 і 174 кв. м у Києві в провулку Козловського Івана, 5; двокімнатну та трикімнатну квартири площею 143 і 252 кв. м в Києві на вулиці Кудрявській, 13-19.

Уже 7 листопада нотаріуси оформили ще 13 договорів дарування Анастасії Низенко на шість машиномісць на першому рівні підземної парковки житлового будинку на вул. Грушевського, 9 у Києві; два машиномісця в підземному паркінгу на вул. Кудрявській, 13-19 у Києві; одне машиномісце в підземному паркінгу на Кловському узвозі, 5 у Києві; два машиномісця на парковці будинку на бульварі Лідерсівському, 5 в Одесі; квартиру площею 71 кв. м у Білій Церкві Київської області за адресою бульвар Олександрійський, 7; нежитлові приміщення площею 400 кв. м у Києві.

Також 8 листопада нотаріус оформив ще шість подарунків дочці Біленького: дві квартири загальною площею 35 і 184 кв. м в Білій Церкві; дві трикімнатні квартири загальною площею 175 і 219 кв. м в Одесі на бульварі Лідерсівському, 5; дві земельні ділянки загальною площею 0,4 га в Білій Церкві для розміщення комплексу сервісного обслуговування з магазинами, готелем, центром дозвілля, офісними приміщеннями та автозаправною станцією.

Ще одну квартиру площею 81 кв. м у Києві на вул. Кудряшова, 18 Низенко отримала в подарунок уже 6 грудня, після того як її батькові офіційно оголосили підозру.

Водночас детективам НАБУ вдалося накласти арешт на частину подарунків дочки Біленького, датованих 18 жовтня, 8 листопада й частково 4 листопада. Однак усе, що було оформлене 7 листопада й частково 4 листопада (згідно з реєстром судових рішень) – машиномісця та квартира на Грушевського, – поки арештом у реєстрі не марковане.

Нагадаємо, суд заарештував болгарське майно Біленького.

Раніше НАБУ завершило розслідування щодо бенефіціара групи компаній «Інкомм».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО