Чому Україна може отримати назад Крим у вигляді «отруєної пустелі»?

Олександр Леоновполітолог

Першопричина не зникає. Є кілька версій події, в тому числі потрапляння снаряда. Безумовно, РФ має нести повну відповідальність. Надалі завдані збитки будуть включені до міжнародних позовів, які Україна вже подала проти РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи екологічну ситуацію в Криму.

«Екологічна катастрофа на півночі Криму лише загострила ситуацію й звернула увагу міжнародної спільноти на те, що відбувається на півострові. Під час виступу на Генасамблеї ООН президент порушить це питання. Щонайменше проблема буде заявлена ​​на найвищому рівні», – зазначив Леонов.

Звичайно, всі розуміють, що РФ і на своїй території не дуже реагує на екологічні проблеми, а в Криму – тим більше, тому навряд чи з боку РФ будуть серйозні заходи, щоб вирішити ситуацію. Навіть евакуація дітей була організована вкрай погано, підкреслив експерт.

Екологічна ситуація на півострові підтверджує ще раз те, що Крим перетворюється на пустелю. Можна припустити, що рано чи пізно РФ доведеться віддати Крим Україні. Але віддати півострів Росія може вже у вигляді «отруєної пустелі».

Протягом 50 років Україна вкладала колосальні ресурси в те, щоб перетворити Крим на придатну для життя територію, додав він.

«Зараз Крим повертається до того стану, в якому він був за радянських часів. Україна в рахунок своїх ресурсів налагодила інфраструктуру, зробила півострів придатним для землеробства. Степ, наприклад, там був безлюдним. І зараз дивитися на все, що там відбувається, важко», – уточнив політолог.

За його словами, це відповідь кримчанам, які голосували на референдумі за приєднання до РФ.

«Тоді не розуміли, що для України Крим був курортом, і цікавий півострів нам був виключно як курортна зона. Для Росії Крим цікавий виключно як військова база. Тому екологічні проблеми, ось такі аварії або подібні не є проблемою для керівництва Росії. Це не заважає й не зупинить розвиток там військової присутності», – пояснив він.

Потрібно усвідомити, що проблеми людей у Криму керівництво Кремля не хвилюють. Проблема ще й у тому, що цивілізований світ має на Путіна досить опосередкований вплив, акцентував експерт.

На його думку, санкції мають певний ефект, війна на Донбасі для економіки РФ є серйозним тягарем, але поки не непосильним.

«Свідченням того, що санкції б'ють по економіці, було рішення РФ про підвищення пенсійного віку, що викликало хвилю протестів. Це говорить про те, що резерви в російському бюджеті для того, щоб підтримувати агресію, вичерпані. З іншого боку, очевидно, що подальше посилення санкцій, у тому числі щодо застосування хімічної зброї, пролонговані в часі, тобто результат буде тривалим», – наголосив політолог.

Тому Путін навіть налаштований на ізоляцію, яка частково допомагає йому підтримувати суспільство на межі істерії, додав він.

«На якомусь етапі, образно кажучи, телевізор програє холодильнику, але коли це станеться, сказати складно», – резюмував Олександр Леонов.

Як відомо, після хімічних викидів на заводі «Кримський титан» Рефат Чубаров заявив про можливе зберігання й тестування РФ хімічної зброї.

Додамо, раніше повідомлялося, що 70% території Криму страждає від посухи.

Нагадаємо, три роки тому президент Петро Порошенко запевнив, що Крим у недалекому майбутньому знову буде українським.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО