Новий склад ЦВК так і не з’явився. Чому та чи буде якісне оновлення?

Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Старий склад делегітимізує вибори. Не можна з цим складом проводити вибори. Зараз ми бачимо, що є домовленості між БПП та НФ, а також популістська боротьба за ЦВК.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію з оновленням ЦВК.

«ЦВК на сьогодні є індикатором, який показує наш політичний стан. З одного боку, влада хоче максимально контролювати ЦВК, з іншого - боїться, щоб хтось не використав її в своїх цілях. Цей орган шкода. Поки що він не став прозорим, таким, що працює за процедурами й здійснює технічно необхідний виборчий процес», – зазначив Краснопьоров.

На його переконання, затягування має виключно політичний характер, оскільки кожен боїться, що інший використає ЦВК на свою користь.

Експерт утчонив, що рішення депутати все одно ухвалять і проголосують, адже іншого виходу в них немає.

«Старим складом проводити президентські та парламентські вибори неможливо. Легітимність цих виборів у такому разі зводитиметься до нуля. Влада в принципі має виконати ті обіцянки, які звучали раніше. При цьому ще й ухвалити виборчий закон», – додав він.

За його словами, наразі ситуація, безумовно, розхитується під вибори, але зміна ЦВК буде. При цьому, на жаль, нічого нового та якісного не відбудеться.

Річ навіть не в прізвищах нового складу, підкреслив експерт.

«З огляду на те, як формували НАЗК та інші колегіальні органи, це все робиться в прямому політичному інтересі. Говорити, що з новим складом ЦВК стане новим високоякісним органом, не доводиться. Звичайно тисне суспільство, але в нас, на жаль, депутати йдуть у логіці створення інститутів прямого політичного впливу. Це цивілізаційна проблема нашої влади, яка не може ментально це переступити», – пояснив аналітик.

Він наголосив, що ЦВК має просто створювати умови й рахувати голоси.

«Звісно, не буде так, як у період Януковича, тому що не той контекст, щоб так відкрито й прямо маніпулювати, але великої об’єктивності від нового складу ЦВК очікувати не варто», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Як відомо, сьогодні нардепи мали проголосувати за звільнення старого та призначення нового складу ЦВК, однак у залі набралося лише 189 із 226 необхідних голосів.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО